Φορολογικές Δηλώσεις 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές – Αναλυτικά η διαδικασία για τις διορθώσεις

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή των τροποιητικών φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, όπως ενημερώνει με ανακοίνωση η ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν στο «myAADE», τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 έως την 31η Ιουλίου στις 3 μ.μ. και αφορά σε εκείνους που θέλουν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής τους δήλωσης που έχουν υποβάλει.

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Aρχικά θα πρέπει να τροποποιήσουν ή να συμπληρώσουν μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις. Διευκρινίζεται πως τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2 και Ε3 υποβάλλονται ακόμη και αν δεν υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα αυτών.
  • Μετά επιλέγουν το αντίστοιχο έντυπο από την υποβολή τροποποιητικής και το σύστημα εμφανίζει τα δεδομένα της αρχικής δήλωσης και εν συνεχεία τα οριστικοποιεί ή τα τροποποιεί ανάλογα.
  • Το αποτέλεσμα της τροποποιητικής δήλωσης
  • Όταν το χρεωστικό αποτέλεσμα της τροποποιητικής δήλωσης είναι μικρότερο από αυτό της αρχικής δήλωσης τότε η διαφορά δημιουργεί πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου.
  • Όταν το πιστωτικό αποτέλεσμα είναι μικρότερο εκείνου της αρχικής δήλωσης, τότε δημιουργείται ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ με τη διαφορά, ο οποίος θα εμφανιστεί στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση” και το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης θα εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου, με ημερομηνία συμψηφισμού την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).
  • Όταν η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και η τροποποιητική δήλωση χρεωστική, δημιουργείται ταυτότητα οφειλής για το χρεωστικό ποσό της τροποποιητικής δήλωσης και ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ για το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης το οποίο θα εμφανίζεται στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση”.

Το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης θα εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου, με ημερομηνία συμψηφισμού την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ