Fitch: Οι 3 λόγοι που επέστρεψε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα – Τα επόμενα βήματα της οικονομίας

Η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή και η ανθεκτική ανάπτυξη είναι τα βασικά σημεία αναφοράς που «έπεισαν» τον οίκο Fitch να δώσει στην Ελλάδα την πολυθρύλητη επενδυτική βαθμίδα.

Άδωνις Γεωργιάδης για αναβάθμιση από Fitch: Η περιπέτεια της χώρας μας έληξε επισήμως σήμερα

Στην έκθεση, με την οποία ο Fitch συνόδευσε την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας περιλαμβάνει τους 3 λόγους στους οποίους βασίζει την απόφασή του. Αυτοί είναι:

1. Η γρήγορη υποχώρηση της αναλογίας του χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ της, και μάλιστα με προοπτική για ακόμη πιο ταχεία υποχώρηση στα επόμενα χρόνια
2. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και
3. Η βελτίωση των συνθηκών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Fitch: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα – Κωστής Χατζηδάκης: Μεγάλη εθνική επιτυχία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Fitch είναι ο 4ος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης που δίνει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις του για την πορεία του χρέους που ήταν 205% του ΑΕΠ το 2020, είναι ότι φέτος θα πέσει στο 160, 8% του ΑΕΠ και ίσως φτάσει ακόμα πιο χαμηλά, στο 141,2%. Αυτή η μείωση των περίπου 65 μονάδων είναι και ένας από τους βασικός λόγος που επικαλείται ο οίκος για να προχωρήσει στην επιστροφή της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο αμερικανικός οίκος αποδέχεται τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% για φέτος και 2,2% για το 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις σε επίπεδο ελλείμματος γενικής κυβέρνησης είναι οι μισές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που αξιολογεί και κατατάσσει στην ίδια ζώνη βαθμίδων με την Ελλάδα, δηλαδή στο τριπλό Β.

Τι αναμένεται στο προσεχές διάστημα

O Fitch eίναι ο τέταρτος κατά σειρά επενδυτικός οίκος που επιστρέφει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα που περιμένει πλέον η χώρα είναι να διευρυνθεί ο κατάλογος των υποψήφιων επενδυτών που μπορούν να τοποθετήσουν χρήματα στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αφορούν στην είτε στην αγορά ομολόγων (που αυτό θα συνέβαλε στο να καλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χώρας) είτε και ακόμα πιο άμεσες επενδύσεiς. Οι τελευταίες αναμένονται στο μέτρο που οι επενδυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις αξιολογήσεις των τεσσάρων οίκων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ