Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο – Πώς προστατεύονται οι δανειολήπτες

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η αύξηση θα γίνει τον Μάιο και θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι οποίες πάντως δεν κάνουν λόγο για οριστικές αποφάσεις στο επιτελείο της Κριστίν Λαγκάρντ.

Τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν γίνει έξι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός, γεγονός που επιβαρύνει τους δανειολήπτες που πληρώνουν δόσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για την εν λόγω αναμενόμενη αύξηση και για έναν χρόνο, οι δανειολήπτες στην Ελλάδα δεν αναμένεται να πιεστούν περαιτέρω, μετά την ανακοίνωση των μέτρων με τα οποία οι Τράπεζες παγώνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, για έναν χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι στιγμής εξυπηρετούνται οι δόσεις τους.

Τα επιτόκια θα παγώσουν σε ποσοστό λίγο χαμηλότερο από αυτό που ίσχυε στις 31 Μαρτίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο Euribor αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 2,7% – 2,9%, που είναι κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ