Eurogroup: “Όχι” σε μείωση στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – Ανοιχτό το αφορολόγητο – ΒΙΝΤΕΟ

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου

O στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για την Ελλάδα είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος» του προγράμματος και της βιωσιμότητας του χρέους και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αλλάξει τόνισε μετά το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να δει μπορεί να δει πως θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτόν.

Ο Ρέγκλιγκ, ωστόσο, άφησε ανοιχτό παράθυρο για την κατάργηση του μέτρου για τη μείωση του αφορολόγητου, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να έχει νέες φορολογικές προτεραιότητες και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να εξεταστεί όταν γίνουν γνωστές οι συνολικές λεπτομέρειες.

Την πρόθεση των υπουργείων Oικονομικών και των θεσμών της Eυρωζώνης να συνεργαστούν με την κυβέρνηση που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία χθες στην Ελλάδα, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

“Το μήνυμα μου σε κάθε κυβέρνηση στην Eυρωζώνη είναι ότι η πολιτική και η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι ανθεκτική στους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αξιοπιστία”, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

“Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και το πρώτο σημείο που φεύγει είναι η αξιοπιστία” τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Eurogroup. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει του στόχους με ένα νέο δημοσιονομικό μίγμα.

Παρομοίως ο Πιερ Μοσκοβισί ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και στον νέο Υπουργό Οικονομικών, τον οποίο όπως είπε γνωρίζει πολύ καλά.

Ο Ρέγκλιγκ σημείωσε ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ με διάρκεια πάνω από 40 χρόνια και ξεκαθάρισε ότι ο οργανισμός του οποίου προϊσταται πρέπει να ξέρει ακριβώς ποια θα είναι η επίπτωση της κάθε κίνησης στη βιωσιμότητα του χρέους. Ξεκαθάρισε δε ότι ο στόχος του 3,5% υπάρχει από το 2015 και τη συνομολόγηση του προγράμματος διάσωσης και “δεν είναι εφεύρεση της έκθεσης για την ενισχυμένη εποπτεία”.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, “η Ελλάδα επέστρεψε στην ατζέντα μας” και “η Κομισιόν παρουσίασε την 3η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας”, διευκρινίζοντας ότι σε αντίθεση με τη 2η έκθεση δε συνδέεται με εκταμιεύσεις και μέτρα για το χρέος.

Ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν πολύ σύντομη λόγω των εκλογών που μόλις προηγήθηκαν. Σημείωσε δε ότι οι 19 θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση που προέκυψε, θα εξετάσουν τα ανοικτά θέματα που περιγράφονται στην 3η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας και “θα εξετάσουμε τις δημοσιονομικές προθέσεις της κυβέρνησης”, κατέληξε ο Πρόεδρος του σώματος.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι “όσον αφορά την Ελλάδα, παρουσίασα στην Ευρωομάδα την τρίτη ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης, η οποία αποτελεί καλή επισκόπηση της εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και των προτεραιοτήτων για τους επόμενους μήνες”.

“Αν έπρεπε να συνοψίσω την κατάσταση σχεδόν ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις”, σημείωσε.

“Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να τονίσω, τη σημασία της συμβολής του Ευκλείδη Τσακαλότου και του Γιώργου Χουλιαράκη. Ο Ευκλείδης και ο Γιώργος ήταν πολύτιμοι συνομιλητές για την Επιτροπή και για ολόκληρη την Ευρωομάδα όταν συνεργαστήκαμε για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Ξέρω ότι τα καθήκοντά τους δεν ήταν εύκολα”, τόνισε ο Π. Μοσκοβισί. “Ελπίζουμε για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση και να γνωρίσουμε τον νέο Υπουργό Οικονομικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει πάντα δίπλα στην Ελλάδα”, κατέληξε.

Τέλος, ο Ρέγκλιγκ σημείωσε ότι “προφανώς οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι εξαιρετικής σημασίας για εμάς”. “Θα δουλέψουμε στενά με όποια κυβέρνηση οι πολίτες εκλέξουν”, τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η έκθεση περιέχει μεν προκλήσεις, όμως υπάρχει σημαντική βελτίωση σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Τόνισε όμως ότι μια σειρά από αποφάσεις που ελήφθησαν στο κοινοβούλιο “με την ψήφο όλων των μεγάλων κομμάτων”, θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη, έκανε λόγω για υπαναχώρηση απο μεταρρυθμίσεις, σημείωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο εσωτερικό και την υποεκτέλεση του επενδυτικού προϋπολογισμού.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, ο Κλάους Ρέγκλιγκ ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο όταν υπάρχει καθαρότητα σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ θα βρίσκεται στη Αθήνα την επόμενη εβδομάδα καλεσμένος εδώ και καιρό για να μετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Το βίντεο από την ερώτηση και την απάντηση Regling στο Real.gr για πρωτογενές πλεόνασμα και αφορολότητο στο 13:50.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ