Έτσι θα βγεις στη σύνταξη 5 έως 12 χρόνια νωρίτερα

Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ποιοι γλιτώνουν από τις ανατροπές.

Τελευταία ίσως ευκαιρία για να κλειδώσουν την έξοδο στη σύνταξη κατά 5 έως και 12 χρόνια νωρίτερα, προτού τους προλάβουν οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται από το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έχουν 1,5 εκατομμύριο παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, με σειρά από ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ για άνδρες, γυναίκες και κυρίως για μητέρες με ανήλικο τέκνο.

Από τις ρυθμίσεις αυτές ευνοούνται περισσότεροι όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι το 1992 είτε στο ΙΚΑ είτε σε οποιοδήποτε άλλο Ταμείο και στη συνέχεια ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ.

Όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν σήμερα τις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας, είτε για να θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, από το 55ο έτος της ηλικίας τους είτε για να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με χαμηλό όριο ηλικίας.

Η έξοδος για την πλειονότητα των παλαιών πριν από το 1992 ασφαλισμένων έρχεται μέσα από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις πριν από το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη και πριν από το 62ο για μειωμένη.

Για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους, η πρόωρη έξοδος θεωρείται η αποχώρηση στα 62’ με μειωμένη, αλλά και εδώ υπάρχουν οι πιθανότητες αλλαγών με περιορισμούς στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών.

Όλοι οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν τι ισχύει αυτή τη στιγμή αλλά και τι μπορούν να διασώσουν ενόψει των περιορισμών που θα μπουν στις πρόωρες συντάξεις. Νόμος ακόμη δεν υπάρχει, πλην όμως οι αλλαγές έχουν μπει σε τροχιά επεξεργασίας και θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν αναπάντεχα μέχρι το καλοκαίρι.

Πατήστε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Ποια σύνταξη επαναφέρει ο Στρατούλης

Μπλοκάρουν τη σύνταξη χηρείας δημοσίου σε 112.000 δικαιούχους

ΙΚΑ: Η καταβολή των συντάξεων Απριλίου είναι εξασφαλισμένη

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.