Επιδότηση ρεύματος: Τα ποσά που θα λάβουν οι καταναλωτές τον Μάιο – Αναλυτικά παραδείγματα

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων για το ρεύμα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας σε συνέντευξη Τύπου, “σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες  χωρίς εισοδηματικά κριτήρια  και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

  • Στις κύριες κατοικίες  για τις πρώτες  300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης  στο κόστος του ηλεκτρισμού καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56, 6 ευρώ ανά μήνα. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και για τις καταναλώσεις  από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 160 ευρώ ανά  μεγαβατώρα. Για το σύνολο της κατανάλωσης  πάνω από 300 κιλοβατώρες  τον μήνα  το ύψος επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ  ανά  ηλεκτρική μεγαβατώρα.
  • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτήριων για τον Μάιο  με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα  προκειμένου να απορροφήσουμε  περίπου το 50%  της αύξησης.
  • Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα  για το σύνολο της κατανάλωσης  με στόχο την απορρόφηση του 100% της αύξησης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές το Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ”.

Τι ισχύει για τον Ιούνιο

Και συνέχισε λέγοντας ότι “η επιδότηση Ιουνίου θα εξειδικευθεί στο τέλος Μαΐου. Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους”.

Τα παραδείγματα 

Μεταξύ άλλων παρέθεσε κάποια παραδείγματα σχετικά με την επιδότηση ενέργειας για τον μήνα Μάιο. Αναλυτικά:

  •  Οικιακό Τιμολόγιο  με κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ για χρέωση ενέργειας .Ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ. Έκπτωση 56,6 % στη χρέωση ενέργειας.
  • Ένα οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ .Έκπτωση 51%.
  • Για μια κατανάλωση 600 κιλοβατωρών οι καταναλωτές θα πληρώσουν , οι οικιακοί καταναλωτές θα πληρώσουν με την επιδότηση 108 ευρώ .Ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ.’Εκπτωση 44% .

Η επιδότηση για τα  επαγγελματικά τιμολόγια

Επίσης μίλησε και για τα επαγγελματικά τιμολόγια .Όπως είπε για ” τους επαγγελματικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως κατανάλωσης και ισχύος παροχής η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανα μεγαβατώρα”. Και συνέχισε λέγοντας ότι  οι  μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλα τα αρτοποιεία ενισχύονται  με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνολική επιδότηση 170 ευρώ επιδοτώντας το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων. Για το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται και τον Μάιο και θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ