ΕΝΦΙΑ: Νωρίτερα φέτος τα εκκαθαριστικά – Πότε θα αρχίσει η αποπληρωμή του και τι αλλάζει

Νωρίς – νωρίς θα έρθουν φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπολογίζεται πως είναι εφικτό να αναρτηθούν έως τις αρχές Απριλίου: Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο, οι δόσεις εξόφλησης του φόρου υπολογίζεται πως θα ανέβουν στις 11 από 10 που ήταν πέρυσι. Από αυτή την χρονιά θα ισχύσει και η έκπτωση 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Επιπλέον, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί την παράταση του καθεστώτος αναστολής επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, «στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10».

Τι αλλάζει φέτος στον ΕΝΦΙΑ

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Βάσει του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα διεκδικήσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές. Μόλις, ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου τα νέα εκκαθαριστικά να φτάσουν στους φορολογούμενους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Έτσι, εφόσον τηρηθεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, αντί για τέλη Μαΐου.

Προκειμένου, να μην «πιεστούν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν πρόκειται να αλλάξει η ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης, η οποία και θα πρέπει να εξοφληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025, εξέλιξη που μοιραία θα φέρει και αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Για αυτό τον λόγο, λοιπόν, επειδή η εκκαθάριση του φόρου και η έκδοση των εκκαθαριστικών θα γίνει νωρίτερα, έχει αποφασιστεί να αυξηθεί και ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν εφέτος να εξοφλήσουν σε 11 αντί για 10 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Απριλίου, αντί για το τέλος Μαΐου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

«Πάγος» στον ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα

Πέρα από αυτό, παράταση για έναν ακόμη χρόνο και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2025 θα λάβει η αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει την προσφορά κατοικίας την αγορά, που σήμερα συνιστά σοβαρό πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός «πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης».

Αξίζει, να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.

Ανοιχτό «παράθυρο» για φοροαπαλλαγές στα ακίνητα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άφησε ακόμη, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βάλουν ενοικιοστάσιο σε κλειστά ακίνητα όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνοντας ότι «είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».

Η πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων αναφέρει ότι όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ