Ένα βήμα πριν το έμφραγμα τα ασφαλιστικά Ταμεία

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κάθε μήνα κάνουν αγώνα δρόμου για να καταβάλουν τις συντάξεις, προσπάθεια που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη τώρα λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της επιδείνωσης της οικονομίας.

Ενδεικτική της κατάστασης αυτής η εισήγηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για σπάσιμο ομολόγου του ύψους 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις, η οποία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε για τη χασούρα που θα είχε το Ταμείο και την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Δημήτρη Σπανούλη.

Η οικονομική ασφυξία είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, παρόλο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις.

Προβλήματα ρευστότητας

Μετά το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπάλληλων- το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα με την ομαλή καταβολή των παροχών του- και σε άλλα ταμεία παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα από εισφορές ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ το δίμηνο, όταν οι μηνιαίες ανάγκες για τη πληρωμή συντάξεων ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ, το οποίο για να πληρώνει συντάξεις χρειάζεται περίπου 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα, ποσό που μετά βίας πιάνει μερικούς μήνες του χρόνου, κυριολεκτικά την τελευταία μέρα. Μάλιστα, δάνειο συνολικού ύψους έως 360 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί το ΙΚΑ προκειμένου να καταβάλει κανονικά στα τέλη Μαϊου τις συντάξεις του Ιουνίου. Ο Οργανισμός αναζητεί να αντλήσει ρευστότητα μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού από διάφορους φορείς του Δημοσίου και από συμφωνίες με τράπεζες.

Πηγή: Tα Νέα 

 

Δείτε επίσης:

Αυτοί οι οφειλέτες ρύθμισαν τις οφειλές τους

Βόμβα Μητρόπουλου: Όχι κατάργηση αλλά αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος – BINTEO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ