Έμποροι:”Κάτω από 700.000 θέσεις εργασίας”

Έμποροι:”Κάτω από 700.000 θέσεις εργασίας”

 

Κάτω από τις 700.000 θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από το 1999, διαμορφώθηκε η απασχόληση στο εμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου 2012, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη.

 

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο, το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων, το 2013 αναμένεται άμβλυνση της έντασης του φαινομένου των «λουκέτων», στα επίπεδα του 2011.

 

Βασικές διαπιστώσεις για το 2011

 

Οι πωλήσεις και τα μεικτά κέρδη σημείωσαν για τρίτο συνεχές έτος πτώση, κατά 7,3% και 12,2% αντίστοιχα. Το ποσοστό μεικτού κέρδους περιορίστηκε σε 19,1%.

 

Πτώση πωλήσεων και μεικτών κερδών καταγράφηκε και στους τρεις τομείς του εμπορίου.

 

Οι ζημίες των εμπορικών εταιρειών ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και ήταν σχεδόν πενταπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος (σχεδόν οκτώ στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ δηλωσαν σημαντική μείωση πωλήσεων – κερδών).

 

Κανένας τομέας του εμπορίου δεν ήταν κερδοφόρος, ενώ το βαρύτερο πλήγμα δέχθηκε το χονδρικό εμπόριο.

 

Το ποσοστό καθαρού κέρδους και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν και πάλι σε αρνητικά επίπεδα. Το συνολικό ενεργητικό μειώθηκε κατά 15,7%, η δε συρρίκνωση αφορά όλα τα συστατικά του στοιχεία. Εντονότερη ήταν η μείωση των αποθεμάτων και των απαιτήσεων.

 

Το 2011 εντοπίζεται για πρώτη φορά πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στο ελληνικό εμπόριο συνολικά. Η αποεπένδυση αφορά και τους τρεις τομείς, ενώ ήταν ιδιαίτερα έντονη στο χονδρικό εμπόριο.

 

Τα ίδια κεφάλαια των εμπορικών εταιρειών συρρικνώθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

 

Το συνολικό χρέος κατέγραψε πτώση 16,3%. Υψηλότερος ήταν ο ρυθμός μείωσης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η γενική ρευστότητα επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2011.

 

Τέλος, πέντε στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ δήλωσαν μείωση της απασχόλησης ενώ οκτώ στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν στασιμότητα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ