Ελπίδα για τη δόση το επόμενο δεκαήμερο

Ελπίδα για τη δόση το επόμενο δεκαήμερο

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Η πρώτη ρεαλιστική ελπίδα ότι η δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δημιουργείται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που έχει άμεση γνώση των εξελίξεων και ο οποίος ενημέρωσε χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες ο δρόμος για την εκταμίευση θα ανοίξει τις επόμενες μέρες αν η κυβέρνηση λάβει την έγκριση από την τρόικα για ένα σχέδιο κατάργησης της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με λουκέτο και εκκαθάριση της σημερινής μορφής της εταιρίας και απώλεια θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μόλις η τρόικα μεταδώσει στις Βρυξέλλες και το euro working group ότι το τελευταίο προαπαιτούμενο έχει εκπληρωθεί, τότε το EWG θα συνέλθει τάχιστα για να επικυρώσει την εισήγηση και να δώσει τις σχετικές εντολές στον EFSF και τις τράπεζες που θα συγκεντρώσουν το ένα δισ. ευρώ. Τα 500 εκατομμύρια προέρχονται από την πρώτη πηγή και τα άλλα 500 είναι κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που θα επιστραφούν.

Η ολοκλήρωση του ελέγχου που εκκρεμεί από την 1η Οκτωβρίου, οπότε και άρχισε η επίσημη αποστολή της τρόικας για αυτόν τον σκοπό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή με τη σειρά του και ο έλεγχος του Δεκεμβρίου γνωστός και ως ο 4ος έλεγχος του προγράμματος. Από εκείνο βέβαια το μέτωπο τα νέα δεν είναι το ίδιο ευχάριστα, αν και έχει σημειωθεί μια σχετική πρόοδος.

Το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών και το δημοσιονομικό κενό παραμένουν ως έχουν με τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω. Σε αυτό συνέβαλε η μονομερής κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση της τρόικας, η υπαναχώρηση στο θέμα του φόρου για τα ακίνητα, η πρόθεση της ελληνικής πλευρά να αγνοήσει την τρόικα στο θέμα τις επιστροφής του ΦΠΑ στην εστίαση στο κανονικό ποσοστό και η μεγάλη λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Γρίφος παραμένει ωστόσο το πότε θα γυρίσει και η τρόικα στην Αθήνα. Ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες και είναι γνώστης των συνομιλιών των δύο πλευρών μίλησε απλά για «ενδείξεις από δημοσιευμένες πηγές» για την επιστροφή της τρόικας την άλλη εβδομάδα, τις οποίες δεν θέλησε να προσυπογράψει.

Ωστόσο άλλες πηγές των Βρυξελλών μιλούσαν σήμερα για «σαφή μείωση της απόστασης που χωρίζουν τις δύο πλευρές», που πλέον από δις και χιλιόμετρα απέχουν εκατομμύρια και μέτρα. Το τεράστιο πολιτικό αγκάθι όμως των πλειστηριασμών παραμένει και το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι η μονομερής νομοθέτηση.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν σε πολύ χαμηλά όρια προστασίας που μπορούν να γίνουν επαρκή μόνο με εξαιρετικά ακριβή συντονισμό κράτους τραπεζών νομοθετών και δικαστικών αρχών. Η κυβέρνηση φαίνεται πως ψαρεύει σε θολά νερά καθώς οι όποιες προθέσεις μπορεί να σκοντάψουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες. Το ίδιο βεβαίως ισχύει με τα ΕΑΣ, τον φόρο για τα ακίνητα και όλα τα επιμέρους μέτρα. Το πολιτικό διακύβευμα ωστόσο είναι πάρα πολύ μεγάλο και αγγίζει τη συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, περισσότερο από ότι ίσως φαίνεται.

Κομισιόν και EWG από την άλλη θέλουν πάση θυσία το ένα από τα δύο μέτωπα να κλείσει πριν βγει η χρονιά, και δη πριν από τη Σύνοδο της 19ης Δεκεμβρίου. Οι πολιτικές διαστάσεις της συγκεκριμένης οπτικής αγγίζουν το σκληρό πυρήνα των απόψεων των εταίρων που πρέπει να έχουν πάτημα για να συνεχίσουν να στηρίζουν το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ εκτός από τον πολιτικό συμβολισμό υπάρχει και ο πρακτικός, των επιπλοκών με την προεδρία και τη συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Τούτων δοθέντων οι εταίροι δεν αναμένεται να χαλαρώσουν τη Δευτέρα την πίεση στον Γ. Στουρνάρα, γνωρίζοντας ωστόσο καλύτερα από ποτέ πως αυτός δεν είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα, αντιθέτως βαλλόμενος προσπαθεί να το λύσει.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ