ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια ύστερα από 10 συνεχόμενες αυξήσεις

Η ΕΚΤ “πάγωσε” για πρώτη φορά ύστερα από 15 μήνες τα τρία βασικά επιτόκια της, όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα www.ecb.europa.eu της η ΕΚΤ το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει σήμερα  αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά τον Σεπτέμβριο.

Δηλαδή το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έμεινε στο 4,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης ανήλθε στο 4,75%. Υπενθυμίζεται δε πως η  ΕΚΤ αύξανε συνέχεια τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να ανέρχεται στο 4%.

Για τον πληθωρισμό

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε τέτοια επίπεδα που θα συμβάλουν ουσιαστικά στον στόχο του 2%  που έχει θέσει για τον πληθωρισμό.  Σε κάθε περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δηλώνει ότι παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία τής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Το σημερινό φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων αποφασίστηκε μετά την περαιτέρω επιβράδυνση των δύο κύριων δεικτών τιμών της Ευρωζώνης και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για τα 20 κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ο ακριβότερος δανεισμός συμπιέζει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αρκετά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%. Ενώ αρκετοί προειδοποιούν για περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη σε περίπτωση που η ένταση στη Μέση Ανατολή μεταφερθεί στις τιμές ενέργειας, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν μειώσεις των επιτοκίων πριν από το επόμενο φθινόπωρο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ