Εκλογές 2023: Τι υπόσχονται τα κόμματα για τους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Τα όσα προβλέπουν τα προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τους μισθούς, παραθέτει ο ΑΝΤ1 σε ρεπορτάζ, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η Νέα Δημοκρατία, υπόσχεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα αυξήσεις 25% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μεσοσταθμικά σε τέσσερα χρόνια, με την προϋπόθεση να υπάρχει ανάπτυξη 3% κάθε χρόνο. Εφόσον αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, ο κατώτατος μισθός από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 975 ευρώ στο τέλος της τετραετίας (2027), κοντά δηλαδή στον μέσο ευρωπαϊκό μισθό. Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο, προβλέπεται αύξηση των μισθών από 8-13% από την 1η Ιανουαρίου 2024 αλλά και μπόνους παραγωγικότητας με στοχοθεσία. Η προϋπόθεση του 3%, ωστόσο, σημαίνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η χώρα θα πρέπει να επιτυγχάνει την μεγαλύτερη ανάπτυξη σχεδόν στην Ευρώπη, την στιγμή που φέτος, στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει το 2,2%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο προεκλογικό του πρόγραμμα, υπόσχεται ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει στα 880 ευρώ τον πρώτο χρόνο. Σχετικά με τον δημόσιο τομέα, προβλέπεται αύξηση 10% των μισθών τον πρώτο χρόνο και από εκεί και πέρα ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο εμπροσθοβαρές, όμως, δεν σταθμίζει καθόλου την ανάπτυξη, όπως μεταδόθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ΓΣΕΕ προτείνει χαμηλότερο κατώτατο μισθό (850 ευρώ), υπό τον φόβο ότι οι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν μία τόσο μεγάλη αύξηση των μισθών.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλά για Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυξήσεις όχι μόνο στον κατώτατο μισθό αλλά και στις τριετίες και σε όλες τις κλίμακες, υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις σε όλους τους κλάδους εργασίας. Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται τιμαριθμική αναπροσαρμογή και μπόνους παραγωγικότητας.

Δείτε το βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ