Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS – Πώς θα στήνεται παγίδα στη φοροδιαφυγή

«Παγίδα» στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στήνει η ΑΑΔΕ διαμορφώνοντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχων τύπου… big brother: Το ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας πολύ σύντομα θα σαρώνει ολόκληρη την αγορά και στα κεντρικά του Υπουργείου Οικονομικών θα γνωρίζουν λεπτομέρειες για κάθε μία από τις εμπορικές συναλλαγές που γίνονται. Ένα από τα «εργαλεία» που εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό είναι η διασύνδεση Εφορίας – ταμειακών – POS, «εργαλείο» το οποίο πλέον ενεργοποιείται κανονικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έκανε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση εκείνη που θα της επιτρέψει να απλώσει το «ηλεκτρονικό της δίχτυ» σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας και θα της δώσει την δυνατότητα να ελέγχει κάθε ύποπτη κίνηση των επαγγελματιών, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Πώς την γλιτώνουν οι «αετονύχηδες»

Τα κυκλώματα φοροδιαφυγής προσπαθούν συνεχώς να «σπάσουν» τις προδιαγραφές ασφαλείας των ηλεκτρονικών συσκευών και των συνδέσεων αποστολής των αποδείξεων που εκδίδουν, για αυτό κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή και αναβάθμιση των προδιαγραφών τους -καθώς όμως και των χρονοδιαγραμμάτων λειτουργίας τους-  προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν «τρύπες» και κενά που εντοπίστηκαν στο όλο σύστημα.

Μάλιστα, οι «αετονύχηδες» επιχειρούν «παράκαμψη» στα στοιχεία που παράγει η «απαραβίαστη» ταμειακή μηχανή, χρησιμοποιώντας software επεξεργασίας και μετάδοσης των αποτελεσμάτων που «ξεφουσκώνουν» έως και 90% την αξία κάθε απόδειξης που κόπηκε.

Η λύση απέναντι στο πρόβλημα αυτό είναι να «σφραγιστεί» πλήρως σε όλα του τα στάδια, το ηλεκτρονικό σύστημα από την ταμειακή μηχανή που εκδίδει την απόδειξη, μέχρι να φτάσει αυτή στην ΑΑΔΕ –ακόμα και σε πραγματικό χρόνο πλέον.

Άμεση ενημέρωση της Εφορίας στις συναλλαγές με κάρτα

Έτσι, από την στιγμή που θα μπει σε λειτουργία το σύστημα, ο έμπορος/πωλητής θα χτυπάει το ποσό στην ταμειακή απόδειξη. Θα πρέπει να ρωτήσει όμως και πώς  θα πληρώσει ο πελάτης, γιατί αν απαντήσει «με κάρτα», αυτομάτως τότε θα εκδίδεται και θα αποστέλλεται η απόδειξη, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση.

Έως σήμερα πάντως και εν αναμονή υιοθέτησης των νέων μέτρων, είτε πληρώσει κανείς με μετρητά είτε και με κάρτα, παρατηρείται αυξημένη άρνηση έκδοσης απόδειξης λιανικής πώλησης.

Και ενώ στην περίπτωση των μετρητών θα μπορούσε ο πελάτης να φύγει χωρίς να εμφανίζεται κάπου στο σύστημα η πληρωμή, εντούτοις στην περίπτωση της κάρτας η πληρωμή γίνεται κανονικά εμφανίζεται κανονικά στο τραπεζικό σύστημα, αλλά πολλές επιχειρήσεις «ρισκάρουν» να μην εκδώσουν την απόδειξη, επειδή θεωρούν ότι δεν θα γίνει διασταύρωση και αντιπαραβολή μεταξύ εισπράξεων, ούτε άμεσα ούτε στην προσεχή 5ετία μέχρι να παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου να ασκήσει έλεγχο στους λογαριασμούς της επιχείρησης.

Βήμα – βήμα η λειτουργία του νέου συστήματος

Πώς θα λειτουργεί όμως το νέο σύστημα; Ακολουθεί ολόκληρη η διαδικασία βήμα προς βήμα:

  • H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  • Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  • Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) “online έγκριση” ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
  • Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
  • Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ