Χατζηδάκης για φορολογικό νομοσχέδιο: «Να μη διαιωνίζουμε μια άδικη πραγματικότητα»

Για τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και τη φιλοσοφία που το διαπνέει μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

«Δεν είναι οριζόντιο μέτρο η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση κάποιου νέου επαγγελματία και κάποιου που έχει 6- 8 χρόνια στη δουλειά, και διαφορετική με αυτόν που έχει αρκετούς υπαλλήλους ή μεγάλο τζίρο» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι διεθνώς η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ιδιαιτερότητες και για αυτό υπάρχουν ρυθμίσεις τεκμαρτής φορολόγησης σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

«Παίρνουμε ως σημείο αναφοράς τον κατώτερο μισθό. Δε φαίνεται εύλογο ο ελεύθερος επαγγελματίας να ζει με εισοδήματα μικρότερα από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κατώτερο από τον μισθωτό.

Ανέφερε ακόμη ότι το 27% των επαγγελματιών δηλώνει ζημιές επί 5 συναπτά έτη και ότι το 4 % πληρώνει το 50% των φόρων όλου του κλάδου! Πρόσθεσε επίσης ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει 1.160 φόρο ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας 857 ευρώ. «Εμείς τι πρέπει να κάνουμε, να παραμένουμε αδρανείς;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Υπουργός ανέφερε ότι «πάντα ακούμε» αλλά πρόσθεσε ότι έγιναν ήδη σημαντικές αλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες.

«Όταν είναι μαχητό το τεκμήριο σημαίνει ότι μπορείς να το αντιμετωπίσεις… Λέμε ότι αν δηλώνεις εισόδημα κατώτερο από τον εργαζόμενό σου πολλές φορές, πρέπει να πας να το αποδείξεις» τόνισε.

Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε: «Κάναμε αλλαγές, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε περαιτέρω προτάσεις, αλλά δεν πρόκειται να ακούσουμε τις φωνές για τη διαιώνιση μιας άδικης πραγματικότητας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ