Bloomberg: Η Ελλάδα επιστρέφει στην επενδυτική ελίτ

« Η Ελλάδα επιστρέφει στην ελίτ των χωρών με την απόκτηση της επενδυτικής  βαθμίδας από τον Scope Ratings » είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Bloomberg αναφερόμενος στη χθεσινή αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας μας από τον οίκο. Υπενθυμίζεται πως χθες ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings κατέταξε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα BBB- με σταθερή προοπτική, από ΒΒ+ με θετική προοπτική που ήταν προηγουμένως.

Άναψε «φωτιές» το δημοσίευμα του Bloomberg για καύσωνα τον Αύγουστο – Τι απαντούν οι Έλληνες μετεωρολόγοι

Μάλιστα το πρακτορείο επισημαίνει πως το ότι η Ελλάδα απέκτησε επενδυτική βαθμίδα, αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο αναφορικά με τα δημοσιονομικά θέματα, 13 χρόνια αφότου η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος-  μέλος της Ευρωζώνης που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία “junk” (σκουπίδια).

Η απόφαση της Παρασκευής

H χθεσινή απόφαση του Scope Ratings για την χώρα μας συμβάλει στο να τραβήξει η Ελλάδα μια… γραμμή στην κρίση χρέους που εκδηλώθηκε το 2010 και για την οποία ελήφθησαν τρία προγράμματα διάσωσης αλλά και που τέθηκε υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της χώρα μας στην Ευρωζώνη. Επίσης το πρακτορείο σημειώνει πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope Ratings έρχεται λίγο μετά την επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει δεσμευτεί πως θα συνεχίσει να υλοποιεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και για τα επόμενα 4 χρόνια, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Bloomberg: Νέο κύμα καύσωνα στην Μεσόγειο μετά τον Δεκαπενταύγουστο – Προβλέψεις για ακραία ζέστη και ξηρασία

Σημειώνεται δε πως η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας αναμένονταν ευρέως  από τους επενδυτές που αγόραζαν τα ομόλογα της χώρας σε χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως της Ιταλίας.

Τι περιμένουν οι αναλυτές και άλλοι οίκοι αξιολόγησης

Οι αναλυτές εκτιμούν πως και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες το παράδειγμα του οίκου  Scope Ratings. Πάντως ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information Inc. ήταν από τους πρώτους που έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης επισημαίνεται πως ο Πρωθυπουργός  σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια διάσωσης και να μειώσει το χρέος προς το ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020 και οι επενδυτές έχουν αρχίσει ήδη να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.

Αλλά τεράστια θα είναι και τα  οφέλη από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τα οποία όμως δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμη πλήρως,  όπως  υποστήριξε ο  Διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Επιπλέον  ο κ.  Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως κατά τη δεύτερη θητεία του θα μειώσει την ανεργία στο  8%,  θα ενισχύσει τις εξαγωγές  στο 60% του ΑΕΠ αλλά και θα γίνει και η επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2%-2,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ