Bloomberg: Νέο κύμα καύσωνα στην Μεσόγειο μετά τον Δεκαπενταύγουστο – Προβλέψεις για ακραία ζέστη και ξηρασία

Η Μεσόγειος αναμένεται να πληγεί από νέες θερμοκρασίες-ρεκόρ αργότερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από μια σύντομη ανάπαυλα από τον καύσωνα και τις πυρκαγιές του Ιουλίου, όπως επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα πληγεί από υγρασία και θυελλώδεις ανέμους τον Αύγουστο, με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του μήνα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιστρέψουν στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, προκαλώντας ενδεχομένως νέα ρεκόρ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες-ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έφτασε σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο με 48 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί αυτή να μην ήταν η κορυφή.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του χρόνου τόσο στις θερμοκρασίες της ξηράς όσο και των ωκεανών του βόρειου ημισφαιρίου, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης Καιρού.

Κύματα καύσωνα έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα ο Ιούλιος να γίνει ο πιο ζεστός μήνας στην ιστορία, μετά από τα ρεκόρ του Ιουνίου. Οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων θερμαίνουν τον πλανήτη, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες στην Ινδία και τις ΗΠΑ έως τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά. Πρόκειται για μία σημαντική απειλή για την υγεία και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, την στιγμή που ορισμένοι ηγέτες αντιδρούν στη λήψη δραστικότερων μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Προς το παρόν, το απότομο χάσμα στην Ευρώπη θα παραμείνει, με τις βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, των περισσότερων περιοχών της Γαλλίας και των σκανδιναβικών χωρών να αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις συνηθισμένες. Οι βροχές στις αρχές Αυγούστου θα προσφέρουν ανακούφιση στους αγρότες, ενώ ένα μικρό τμήμα στον νότο θα παραμένει υπό πίεση από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέφερε σε σημείωμα η Commodity Weather Group. Θα ενισχυθούν επίσης τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, βοηθώντας την ανάπτυξη των ζαχαρότευτλων.

Αυτό όμως μπορεί να μην είναι αρκετό ώστε να αντισταθμίσει πλήρως την ζημιά από την ζέστη και την ξηρασία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Για άλλους μετεωρολόγους, η αβεβαιότητα στα μοντέλα υποδηλώνει ότι η καλοκαιρινή ζέστη έχει τελειώσει για τις βόρειες περιοχές.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν την Μεσόγειο έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, αλλά μόνο αφού κάηκε μια περιοχή σχεδόν στο μέγεθος του Λονδίνου από τις 15 Ιουλίου. Οι ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες θα συνεχιστούν σε μέρη της Ελλάδας και της Ισπανίας, διατηρώντας υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Η πιθανότητα αλληλεπίδρασης τροπικών καταιγίδων με το jet-stream του Ατλαντικού θα δημιουργήσει τόσο αβεβαιότητα όσο και κίνδυνο θερμότητας πάνω από το κανονικό, καθώς θα ξεδιπλώνεται ο μήνας.

«Στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο, προβλέπουμε ψυχρότερες ημέρες με υγρασία, ανέμους και συννεφιά σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές στην Ιβηρική, τη νότια Ιταλία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε η Amy Hodgson, επικεφαλής των μετεωρολογικών επιχειρήσεων της Ευρώπης στο Atmospheric G2. «Υπάρχει η πιθανότητα για περαιτέρω ακραία ζέστη και ρεκόρ», πρόσθεσε, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ