Μπαίνει φρένο στη διαφθορά εταιρειών και “golden boys”

“Χαστούκι” στις εταιρείες που βάζουν κάτω από τις “φτερούγες” τους σοβαρά εγκλήματα διαφθοράς ρίχνει η κυβέρνηση, που αλλάζει τον νόμο για την ευθύνη των νομικών προσώπων.

Μάλιστα η αναθεώρηση του άρθρου 51 του νόμου 3691/2008 περί ευθύνης νομικών προσώπων βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή.

Βασικά στοιχεία της αναθεώρησης είναι ότι δεν θα απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ, τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται και “ακουμπούν” ακόμη και τα 10 εκατ. ευρώ, το ύψος των προστίμων μεταξύ υπόχρεων και μη υπόχρεων εξισώνεται, ενώ ανοίγει η βεντάλια των οικονομικών αδικημάτων που περιορίζονταν σε δωροδοκία, δωροληψία και “ξέπλυμα” μαύρου χρήματος.

Μετά τα Offshore Leaks, τα Luxembourg Leaks και τα Panama Papers ήρθαν τα Paradise Papers για να δείξουν ότι συντελείται φοροδιαφυγή, στα… όρια της νομιμότητας.

Όμως τα εκατομμύρια ευρώ που χάνονται δεν αφορούν μόνο ζητήματα φορολογίας, αφού ο κόσμος των offshore υποθάλπει εγκληματίες που προσπαθούν να ξεπλύνουν υποθέσεις διαφθοράς, καρτέλ ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων ενώ ακόμη και η παγκόσμια τρομοκρατία χρηματοδοτείται από υπεράκτιους λογαριασμούς υπό το πέπλο της ανωνυμίας τους.

Κατά συνέπεια τα νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται ή διευκολύνουν οικονομικά εγκλήματα και τοπ ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα πρέπει να αποτρέπονται υπό την απειλή αυστηρότατων ποινών, όπως υψηλά πρόστιμα και ανάκληση αδειών λειτουργίας τους.

Ωστόσο αυτή την στιγμή ακόμη και αν καταδικαστούν οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν αμελητέες ποινές και ως εκ τούτου συνεχίζουν ακάθεκτες το έργο τους.

Με την προτεινόμενη «αναδιατύπωση» των σχετικών παραγράφων του άρθρου 51 του νόμου 3691/2008 μπορεί να καταφανεί ευθύνη νομικού προσώπου και σε περιπτώσεις που η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιο από τα βασικά αδικήματα τελεστεί και για λογαριασμό του νομικού προσώπου ή της οντότητας.

Η προσθήκη αυτή τίθεται για να καλύψει περιπτώσεις έμμεσου οφέλους ή περιπτώσεις που ο δράστης αποσκοπεί στο δικό του όφελος στο νομικό πρόσωπο.

Αντίστοιχα στη νέα διάταξη αντί να απαιτείται συμπλεκτικά η κατοχή διευθυντικής θέσης εντός των νομικών προσώπων ή των νομικών οντοτήτων με βάση εκπροσώπησής τους, πλέον θα απαιτείται διαζευκτικά ο δράστης του αδικήματος είτε να κατέχει διευθυντική θέση στο νομικό πρόσωπο είτε να έχει εξουσία εκπροσώπησης στο νομικό πρόσωπο.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ