Ασφάλιση κατοικίας: Αναλογική η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα εξασφαλίσουν μείωση 10% και ποιοι δεν θα δικαιούνται καθόλου

«Ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ που μπορεί να φέρει ανάσα στους ιδιοκτήτες. Η μείωση έως 10% στον φόρο ακινήτων αφορά σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Είτε έχουν μεγάλη ή μικρή ακίνητη περιουσία. Είτε ασφαλίσουν τα ακίνητά τους πρώτη φορά ή το έκαναν πάντα.

Ακόμη θετικότερο είναι  που το μέτρο που θα ισχύσει από το 2024 θα είναι αναλογικό. Δηλ. δίνεται η δυνατότητα για μικρότερης διάρκειας ασφάλιση, όπου ο ιδιοκτήτης θα λαμβάνει μικρότερη έκπτωση. Θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία, με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η χρονική διάρκεια ασφάλισης του σπιτιού θα φέρει και ανάλογη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Αν κάποιος ασφαλίσει το σπίτι του για ολόκληρο το έτος θα έχει όλη την έκπτωση, δηλ. 10% στον επόμενο ΕΝΦΙΑ. Αυτό είναι το μέγιστο της έκπτωσης. Για 9 μήνες η έκπτωση πέφτει στο 7,5% και για 3 μήνες στο 2,5%. Από δίμηνη ή μικρότερη χρονικά ασφάλιση δεν θα υπάρχει έκπτωση. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης σημασία έχει πόσους μήνες του έτους ήταν ασφαλισμένο το ακίνητο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι για να πάρει κάποιος όλη την έκπτωση του 2024 το ακίνητο θα έπρεπε να έχει ήδη ασφαλιστεί.

Όμως, ακόμη και τώρα αν ασφαλιστεί το ακίνητο, θα υπάρχει η αναλογική έκπτωση. Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024 αναμένεται να ισχύσει για όσους έχουν ήδη ασφαλίσει το σπίτι τους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Όσοι θα ασφαλίσουν την κατοικία τους από 1/1/2024 και κάνουν ετήσιο συμβόλαιο θα δουν την έκπτωση από το 2025. Αν τρέξουν άμεσα για να ασφαλίσουν το ακίνητό τους, μπορούν να πάρουν και την αναλογική έκπτωση του 2,5% για το τρίμηνο στον επόμενο ΕΝΦΙΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ