Ανατροπές στο επίδομα θέρμανσης – Τι προβληματίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Στη «σκιά» της «αλματώδους» αύξησης που κατέγραψε η διεθνής τιμή του πετρελαίου από τις αρχές Ιουλίου και ενόψει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ στο «τραπέζι» έχει πέσει το ενδεχόμενο ενός ολικού «λίφτινγκ» στο επίδομα θέρμανσης: Αν διατηρηθεί η τάση στις διεθνείς αγορές στις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα κάνει «πρεμιέρα» στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ το λίτρο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στοιχείο που φυσικά προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.  Στο υπουργείο επιχειρούν να «ζυγίσουν» τις εξελίξεις στις τιμές των καυσίμων και να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένες αναπροσαρμογές στο επίδομα, καθώς για τις αποφάσεις θα πρέπει από την μια να ληφθεί υπόψη το όποιο δημοσιονομικό αντίκτυπο έχει συνολικά η δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης και από την άλλη να προστατευθούν οι ευάλωτοι και εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Η τριπλή παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης

Πέρυσι, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε τριπλή παρέμβαση για να ενισχύσει τα νοικοκυριά: Υπήρξε επιδότηση στα διυλιστήρια, αυξημένο επίδομα θέρμανσης – με διευρυμένα μάλιστα εισοδηματικά κριτήρια- αλλά και διπλασιασμός της ενίσχυσης σε περίπτωση που κάποιο νοικοκυριό «εγκατέλειπε» το φυσικό αέριο.

Υπάρχουν σκέψεις πάντως για κατάργηση του διπλού επιδόματος που εφαρμόστηκε πέρυσι για τους νέους δικαιούχους και όσους είχαν μετατρέψει τον καυστήρα από φυσικό αέριο.

Προβληματισμός υπάρχει και για το ύψος της οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής στην αντλία που υιοθετήθηκε τη περυσινή σεζόν, με επιδότηση ουσιαστικά ενίσχυση των διυλιστηρίων.

Επί του παρόντος το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας  κοστολογεί και εξετάζει τα εξής: Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Με βάση τα περυσινά δεδομένα ωστόσο τα φυσικά πρόσωπα που ορίζονται ως δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης το δικαιούνται εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ