«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Μετ’ εμποδίων η αγορά κλιματιστικού 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το «εκπτωτικό κουπόνι» αγοράς ηλεκτρικών συσκευών που θα χορηγηθεί σε σχεδόν 150.000 οικογένειες μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Η περίοδος των ενστάσεων έληξε και την εβδομάδα που έρχεται υπολογίζεται πως θα αναρτηθούν οι τελικές λίστες με τους δικαιούχους της επιδότησης. Αμέσως μετά ακολουθεί η πληρωμή. Όμως το δύσκολα ξεκινούν αφού λάβουν οι δικαιούχοι τα «κουπόνια» στα χέρια τους, ειδικά αν προχωρήσουν στην αγορά κλιματιστικού.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Μέσω του προγράμματος οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση ως 50% είτε ψυγείο, είτε καταψύκτη ή κλιματιστικό. Η τοποθέτηση όμως ειδικά των κλιματιστικών προκαλεί «πονοκέφαλο» στην αγορά, καθώς όπως φαίνεται ο αριθμός των εξουσιοδοτημένων συνεργείων που αναλαμβάνει την εγκατάσταση ερ- κοντίσιον είναι μάλλον.. περιορισμένος. 

Με καθυστερήσεις η εγκατάσταση κλιματιστικών 

Έτσι, μιας και υπάρχει πεπερασμένος αριθμός εξουσιοδοτημένων συνεργείων εγκατάστασης, τα πράγματα θα είναι … εξαιρετικά δύσκολα για την άμεση εξυπηρέτηση των καταναλωτών που θα αγοράσουν κλιματιστικό στην παρούσα φάση μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. 

Σύμφωνα μάλιστα με ανθρώπους του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, σημαντικός αριθμός συνεργείων εγκατάστασης τους καλοκαιρινούς μήνες μεταβαίνει συχνά και στην Κύπρο για την υποστήριξη της τοπικής αγοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υποστήριξη των έκτακτων αναγκών που ενδεχομένως να προκύψουν στην ελληνική αγορά μέσω του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Αυτή την στιγμή το μητρώο εγκεκριμένων τεχνικών του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» διαθέτει επτακόσιους εγκεκριμένους τεχνικούς.

Γιατί είναι απαραίτητοι όμως οι τεχνικοί;  

Ο βασικός ρόλος των τεχνικών εγκατάστασης κλιματιστικών στο Πρόγραμμα είναι να βεβαιώσουν την κατάσταση και την καταλληλότητα του κλιματιστικού που αποσύρεται. 

Η βεβαίωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για την απόσυρση του παλιού κλιματιστικού και την αποδέσμευση της επιδότησης για την αγορά του νέου κλιματιστικού.

Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν τεχνικό από τους 700 που διαθέτει σήμερα το μητρώο το προγράμματος από την εξής λίστα: https://allazosyskevi.gov.gr/mitroa/

Πώς γίνονται οι αγορές συσκευών 

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», διαθέτει τρία μητρώα: Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών, Μητρώο Εγκεκριμένων Τεχνικών και Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού. 

Αιτήσεις συμμετοχής τεχνικών, προμηθευτών καθώς και δηλώσεις έγκρισης νέων προϊόντων μπορούν να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οπότε οι αντίστοιχες λίστες θα ανανεώνονται σε τακτική, καθημερινή βάση, προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν περισσότερες επιλογές.

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης. 

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται  παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία Οι επιλέξιμες συσκευές είναι κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. 

Τίθενται μάλιστα συγκεκριμένες ελάχιστες απαιτήσεις για την κάθε κατηγορία, που ενδεικτικά και όχι περιοριστικά σχετίζονται με την ενεργειακή τους κλάση, τον τύπο/υποκατηγορία, την αναγκαία τεχνική υποστήριξη κλπ. Ακόμα όμως και αν κάποιες συσκευές ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και πληρούν τις τιθέμενες απαιτήσεις δεν εντάσσονται αυτοδικαίως στο Πρόγραμμα. Θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση και έγκρισή τους (επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας) πριν τη διάθεσή τους σε ωφελούμενους.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και e-shops καθώς δεν τίθεται διάκριση με βάση το κανάλι πώλησης. Η πώληση μπορεί να γίνει μέσω φυσικού/ηλεκτρονικού καταστήματος ή ακόμα να είναι και τηλεφωνική. Σε κάθε περίπτωση όμως οι υποχρεώσεις του εμπόρου πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο, μεταξύ των οποίων και η παραλαβή της παλιάς συσκευής από τον πελάτη και η παράδοσή της σε εγκεκριμένο Φορέα Ανακύκλωσης. Οι πολίτες που θα αλλάξουν συσκευή, μέσω μέσω 1012 προμηθευτών, που διαθέτει προς ώρας το πρόγραμμα, με τη λίστα να εμπλουτίζεται και με νέα καταστήματα.

Πότε λήγει η προθεσμία για αγορά συσκευών

Τα εκπτωτικά κουπόνια θα διατεθούν σχεδόν άμεσα –μετά την διαμόρφωση της οριστικής λίστας, άρα τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου- προκειμένου όσοι τα εξασφαλίσουν να τα εξαργυρώσουν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για τις αγορές ηλεκτρικών συσκευών.

Βεβαίως υπάρχει σκέψη και αυτή η προθεσμία να πάει πιο πίσω χρονικά προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν χρόνο στην διάθεσή τους για να κάνουν την επιλογή της συσκευής που τους ενδιαφέρει, αλλά και τις σχετικές διαδικασίες.

Οι προδιαγραφές των συσκευών 

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++  και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και 
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Για τα κλιματιστικά, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

  • 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993
  • 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.
  • 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

  • στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,
  • στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

 

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ