Ακριβότερο και φτωχότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – «Φουσκωμένες» οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

«Χρυσή σφραγίδα» στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι έβαλε η ακρίβεια που καλπάζει ανεξέλεγκτη, με τις τιμές όλων των προϊόντων που λατρεύουν και αγοράζουν οι καταναλωτές κατά την περίοδο των γιορτών, να έχουν ανέβει κατακόρυφα.

Η μαγεία των Χριστουγέννων αδειάζει την τσέπη – Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές στολιδιών και παιχνιδιών

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Κατά 20-30% ακριβότερο, συγκριτικά με το περσινό, προβλέπεται να είναι φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολο Ραυτόπουλο, αν και ακόμη δεν έχει βγει το “χριστουγεννιάτικο καλάθι”, το οποίο ενδέχεται να δώσει μία ανάσα στους καταναλωτές.

Αν και τις προηγούμενες χρονιές τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν την ευκαιρία να γεμίσουν το εορταστικό τραπέζι, φέτος προβλέπεται να είναι φτωχότερο, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. «Σε πολλά καταστήματα ήδη οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 20%. Κάποτε στο τραπέζι μας είχαμε και αρνί, και μοσχάρι, και γαλόπουλα, ενώ τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές θα αγοράσουν μόνο ένα από αυτά τα κρέατα, λιγότερα γλυκά και κρασί.

Μάλιστα τις περισσότερες φορές δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην ποιότητά τους, αλλά στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο να γεμίσει το τραπέζι, ακόμη και με τα φθηνότερα προϊόντα. Αυτό που παρατηρείται, είναι πως πλέον δεν αγοράζουν μοσχάρι, στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν αρνί, ενώ πολλοί στράφηκαν προς το χοιρινό λόγω της χαμηλότερης τιμής του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των κρεοπωλών στην Βαρβάκειο Αγορά, Ανδρέας Νιώτης, ανέφερε στο enikos.gr πως μέχρι στιγμής οι τιμές παραμένουν ίδιες σε σχέση με πέρυσι, με τους καταναλωτές να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στα κρέατα, αλλά αγοράζουν από όλα τα είδη.

«Η τιμή για το χοιρινό κυμαίνεται από 4 έως 6 ευρώ, το αρνί γάλακτος κοστίζει 9-10 ευρώ το κιλό και η τιμή στο μοσχάρι σε κομμάτια με κόκκαλο ξεκινά από τα 6,5 ευρώ και φτάνει έως 10 ευρώ το πιο ακριβό, χωρίς κόκκαλα. Ίσως το χοιρινό να είναι και 5% φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι. Τα Χριστούγεννα δεν είναι μία γιορτή όπως το Πάσχα, που όλοι αγοράζουν αρνί ή κατσίκι, οπότε ο κόσμος μέχρι στιγμής προτιμά όλα τα είδη των κρεάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Νιώτη οι γαλοπούλες θα φτάσουν στην αγορά στις 17 Δεκεμβρίου, «οπότε δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα κυμανθούν οι τιμές. Για παράδειγμα πέρυσι η τιμή της ήταν 8-9 ευρώ».

Οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Μία «πίκρα» αφήνουν και φέτος στους καταναλωτές τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, καθώς το κύμα ακριβείας πλήττει τα πιο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι, οπότε οι πολίτες σε μια προσπάθεια να τα καταφέρουν, αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλη Μούσιο, οι τιμές τα φετινά Χριστούγεννα θα κυμαίνονται από 13 έως 16 ευρώ το κιλό στους φούρνους της γειτονιάς, ενώ σε μεμονωμένα καταστήματα δεν αποκλείεται να φτάνουν τα 25 έως και 29 ευρώ.

«Υπάρχει μία ελάχιστη αύξηση στις τιμές, οι οποίες κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, η οποία δικαιολογείται καθώς έχουμε σημαντικές αυξήσεις σε πρώτες ύλες, όπως το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το μέλι, που χρειάζονται για παράδειγμα τα μελομακάρονα. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις ίδιες τιμές και να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες που θέλουν να αγοράσουν τα αγαπημένα τους προϊόντα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ