Η μαγεία των Χριστουγέννων αδειάζει την τσέπη – Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές στολιδιών και παιχνιδιών

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει, ωστόσο για πολλές ελληνικές οικογένειες το εορταστικό και χαρμόσυνο κλίμα έχει μετατραπεί σε οικονομικό πονοκέφαλο, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τις αυξήσεις στις τιμές των δέντρων και των στολιδιών, ενώ οι γονείς αγωνιούν εάν θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες των παιδιών για τα δώρα.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Κάνοντας μία βόλτα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αλλά και σε γειτονιές της, ο καθένας παρατηρεί πως πολλά καταστήματα έχουν φορέσει ήδη από τον Οκτώβριο τα γιορτινά τους και έχουν στολίσει τις εντυπωσιακές βιτρίνες τους, φέρνοντας από νωρίς, αλλά… μετ’ εμποδίων το «πνεύμα των Χριστουγέννων» στην πρωτεύουσα.

Οι μεγάλες αλυσίδες αλλά και οι επιχειρήσεις με εποχιακά είδη περιμένουν τους καταναλωτές με εκατοντάδες πρωτότυπα στολίδια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, σε μία προσπάθεια να τονώσουν την κίνησή τους και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.

Όμως, οι πολίτες φαίνονται διστακτικοί, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολο Ραυτόπουλο, οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα είδη έχουν αυξηθεί φέτος περίπου 10-15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις παρατηρείται πως έχουν ακριβύνει ακόμη περισσότερο τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα, λόγω των τιμών στις πρώτες ύλες οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

«Όσο και αν θέλουν και προσπαθούν οι μικρές επιχειρήσεις να μην αυξήσουν τις τιμές τους, αρχικά πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβιώσουν, εφόσον έχουν και αυτές αντίστοιχα να πληρώσουν τα έξοδά τους, αλλά και να βγάλουν στο βαθμό που μπορούν κάποιο κέρδος, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να ανταγωνιστούν και τις μεγάλες αλυσίδες» αναφέρει ο κ. Ραυτόπουλος στο enikos.gr.

Πονοκέφαλος τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια για τους γονείς

Την ίδια ώρα, με τα Χριστούγεννα να βρίσκονται προ των πυλών, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι και με τις επιθυμίες των παιδιών τους, τις οποίες προσπαθούν και φέτος να εκπληρώσουν ώστε να μην χαθεί η… μαγεία των εορτών, και ο σάκος του Άγιου Βασίλη να είναι και φέτος γεμάτος.

«Όλα τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια έχουν ακριβύνει, οτιδήποτε κι αν ψάξει ο κάθε γονιός για να πάρει δώρο στο παιδί του, είναι ακριβότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχει αύξηση 20-40% στα προϊόντα, ανάλογα τι επιθυμεί να αγοράσει ο καθένας. Για παράδειγμα, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ένα playstation που πέρυσι κόστιζε 500 ευρώ, φέτος έχει φτάσει τα 700 ευρώ. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα ξύλινα παιχνίδια χειρός, ή σε αυτοκινητάκια, όπου και εκεί έχουμε άνοδο στις τιμές αλλά σε μικρότερο ποσοστό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ