Ακρίβεια: Γιατί πληρώνουμε «χρυσή» μια… χωριάτικη σαλάτα – Πόσο κοστίζει αναλυτικά

«Χρυσάφι» πληρώνουν οι καταναλωτές τη χωριάτικη σαλάτα. Τι είναι όμως εκείνο που πυροδοτεί την ακρίβεια; Η σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου διεθνώς τροφοδοτεί την ακρίβεια και στην Ελλάδα.

«Αλμυρό» το κουλούρι Θεσσαλονίκης – Έφτασε να πωλείται ακόμη και 1 ευρώ

Οι ανατιμήσεις, γενικότερα, στα τρόφιμα τροφοδοτούνται από τη μειωμένη παραγωγή, την αύξηση του ενεργειακού κόστους που πυροδοτεί τιμές στα μεταφορικά, στις ζωοτροφές κλπ αλλά και τα προβλήματα στη συγκομιδή, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Τα παραδείγματα των μεγάλων ανατιμήσεων στα τρόφιμα και ειδικά στα νωπά λαχανικά και φρούτα αφορούν σχεδόν σε ολόκληρη τη γκάμα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τιμή των χονδρών πιπεριών που είναι όσο περίπου η τιμή του χοιρινού το 2020 (περίπου 2,40 ευρώ το κιλό) ή όσο το μισό κιλό κατσικίσιου κρέατος σήμερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Εντυπωσιακή είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η ανατίμηση στο ελαιόλαδο. Η ξηρασία που πλήττει την Ισπανία αλλά και οι φετινοί καύσωνες και στην Ιταλία, σε συνδυασμό με τις καταστροφές από πυρκαγιές, οδηγούν σε μειωμένη σοδειά ακόμη και κατά 50%, ενισχύοντας τις ελληνικές εξαγωγές αλλά οδηγώντας σε ράλι τιμών και στην εγχώρια αγορά. Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν διαμορφωθεί μεταξύ 7,2-7,5 ευρώ το κιλό με συμφωνίες πρόσφατα να κλείνουν στα 8-8,2 ευρώ.

Πόσο κοστίζει η χωριάτικη σαλάτα αναλυτικά

Παρακάτω δίνουμε το κόστος των υλικών της σαλάτας με βάση την τιμή του Αυγούστου 2023 ανά μερίδα

Ντομάτα:  0,185 ευρώ

Αγγούρι: 0,28 ευρώ

Κρεμμύδι: 0,03 ευρώ

Ελαιόλαδο: 0,14 ευρώ

Ελιές: 0,07 ευρώ

Τυρί φέτα: 1,15 ευρώ

Πιπεριές: 0,30 ευρώ

Σύνολο: 2,16 ευρώ

ΤΙΜΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΕΣ

2021: 3-6 ευρώ

2022: 4-7 ευρώ

2023 8-12 ευρώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ