Αγίου Πνεύματος: Δεν είναι αργία για όλους – Τι ισχύει για τις αμοιβές

Η σημερινή ημέρα του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως διευκρινίζει η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους. Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Επίσης επισημαίνεται ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και κωδικοποιήσεις συλλογικών ρυθμίσεων μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του Ο.ΜΕ.Δ. στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.omed.gr/el/syllogikes-rythmiseis

Για ποιες ειδικότητες θεωρείται αργία η σημερινή ημέρα

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος δηλαδή σήμερα Δευτέρα, 21 Ιουνίου θεωρείται αργία για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων.

Αναλυτικά, αργία θεωρείται η ημέρα αυτή για τους παρακάτω κλάδους:

-Βιβλιοπωλείων,

-Διαγνωστικών Κέντρων,

-Δημοσιογράφους Περιοδικών,

-Εργοδηγούς Σχεδιαστές,

-Οίκων Ευγηρίας,

-Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ.,

-Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων,

-Θυρωρούς,

-Καπνοβιομηχανιών,

-Κλινικών,

-Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων),

-Περιοδικών,

-Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων,

-Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας,

-Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς,

-Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών,

-Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης,

και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων,

-Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Επιπλέον αργία θεωρείται η ημέρα αυτή για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά για τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ