Αυτά είναι τα μυστικά για πιο γρήγορη σύνταξη με πλασματικά έτη

Σύνταξη πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, γλιτώνοντας από 4 έως και 12 χρόνια παραμονής στον εργασιακό βίο, «κλειδώνουν» 2,5 εκατ. ασφαλισμένοι που θα κάνουν αίτηση τώρα για την αναγνώριση συντάξιμου χρόνου από πλασματικά έτη, είτε τα χρησιμοποιήσουν για άμεση αποχώρηση από την εργασία είτε τα κρατήσουν για το μέλλον!

Ο χρόνος που θα αναγνωρίσουν θα προσμετρηθεί στα συντάξιμα έτη που έχουν μέχρι σήμερα και θα μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα εξόδου πιο γρήγορα. 

Το κόστος της εξαγοράς είναι για τους περισσότερους πλασματικούς χρόνους στα 167,8 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης στην κύρια ασφάλιση και 50 ευρώ για όσους θέλουν να αυξήσουν το χρόνο της επικουρικής τους ασφάλισης.

Τα ποσά αυτά ισχύουν για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή για όσους παίρνουν σύνταξη από το ΙΚΑ, όσους αποχωρούν με διατάξεις των πρώην Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και όσους είναι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και στα Ταμεία των επιστημόνων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, και Νομικών) που ανήκουν στο ΕΤΑΑ. 

Για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο, το κόστος είναι ακόμη χαμηλότερο, καθώς ξεκινά από τα 67 ευρώ το μήνα και ανεβαίνει ανάλογα με τις αποδοχές που έχουν οι ασφαλισμένοι κατά την υποβολή της αίτησης. 

Ο οδηγός που δημοσιεύει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος” δίνει όλες τις απαντήσεις και τα μυστικά που κρύβουν τα πλασματικά έτη ασφάλισης για 2,5 εκατ. παλαιούς και νέους ασφαλισμένους Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 

Οι παλαιοί μέχρι το 1992 ασφαλισμένοι μπορούν να «κλειδώνουν» με τα πλασματικά έτη την έξοδο στη σύνταξη με τα παλιά όρια ηλικίας από τα 55 έως τα 62, εφόσον συμπλήρωσαν την ηλικία μέχρι τις 18/8/2015.

Αν τη συμπληρώνουν από 19/8/2015 πάλι βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς με το χρόνο ασφάλισης που θα αναγνωρίσουν κατοχυρώνουν την έξοδο με τα μεταβατικά όρια ηλικίας, χωρίς να πάνε απευθείας στα 67.

Οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι “κλειδώνουν” από τώρα τη μελλοντική τους πλήρη σύνταξη στα 62, καθώς από τα 40 έτη που θα πρέπει να έχουν συνολικά σε αυτή την ηλικία τα 7 μπορούν να εξαγοράσουν με αίτηση τώρα και έτσι να τους μείνουν 33 από πραγματική εργασία.

Στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν κατά βάση από 4 έως 7 πλασματικά χρόνια για να συμπληρώσουν είτε το συνολικό χρόνο που απαιτείται να έχουν κατά την ηλικία συνταξιοδότησης είτε για να κατοχυρώσουν την έξοδο με μικρότερο όριο ηλικίας. Αυτή η δυνατότητα ισχύει κατά κανόνα για τους παλαιούς, μέχρι το 1993, ασφαλισμένους, αλλά και για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους.

(Πατήστε επάνω στον πίνακα):

 

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

Ποια εισοδήματα θα “χτυπήσει” το φορολογικό τσουνάμι

Κατρούγκαλος: Σήμερα απομονωμένο είναι το ΔΝΤ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.