ΑΑΔΕ: Σημαντική πρωτοβουλία Πιτσιλή για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων – Όλες οι διαδικτυακές υπηρεσίες

Η ΑΑΔΕ προχωρά με τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, μια πρωτοβουλία σημαντική και θετική του επικεφαλής της, Γιώργου Πιτσιλή. Η διαλειτουργικότητα είναι η δυνατότητα διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων να ανταλλάσσουν και να ενσωματώνουν δεδομένα με οργανωμένο και αυτόματο τρόπο.

Η ΑΑΔΕ, από το 2011, διαθέτει τα πληροφοριακά της συστήματα (TAXIS, TAXISnet) για να αναπτυχθούν διαλειτουργικότητες με άλλα συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης και των Επιχειρήσεων. Έκτοτε έχουν υλοποιηθεί σταδιακά περισσότερες από 30 διαφορετικές δια- λειτουργικότητες με Πληροφοριακά Συστήματα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και επιχειρήσεων. Οι διαλειτουργικότητες επιτυγχάνονται με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών (web services) που είναι αυτόνομα λογισμικά τα οποία επιτρέπουν την απευθείας ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συστημάτων, μέσω Internet, με τη χρήση ανοικτών προτύπων και πρωτοκόλλων. Σημαντικό πλεονέκτημα των διαδικτυακών υπηρεσιών είναι ότι μπορούν να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες.

Πχ. η διαδικτυακή υπηρεσία για χορήγηση στοιχείων φορολογικού μητρώου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερους από 100 φορείς (υπουργεία, δήμοι, οργανισμοί, ταμεία κ.α.). Από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 855,9 εκ. κλήσεις για εφαρμογές διαλειτουργικότητας. Από αυτές, οι 712,6 εκατομμύρια πραγματοποιήθηκαν από το 2016 και μετά.

Για να δείτε τον κατάλογο με τις διαλειτουργικότητες των συστημάτων της ΑΑΔΕ πατήστε εδώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ