ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Έκοψαν επιδότηση δανείου μόλις πέθανε από κορονοϊό ο σύζυγος οφειλέτριας

«Φρένο» στις ενισχύσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ή και των αποζημιώσεων «κουρεμένου ενοικίου» βάζουν σε εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα «ψιλά γράμματα» των σχετικών ΚΥΑ, αλλά και τα λογής «κενά» νόμου: Μεταξύ αυτών και μια περίπτωση επιδότησης δανείου μέσω του Γέφυρα, η εξέλιξη της οποίας σοκάρει. Το enikonomia.gr την φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μια συγκλονιστική υπόθεση επιδότησης στεγαστικού δανείου μέσω του Γέφυρα 1, η οποία διεκόπη έπειτα από μόλις έναν μήνα με τον νόμο να επιδεικνύει το πιο σκληρό του πρόσωπο αποκαλύπτει το enikonomia.gr.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που για τυπικούς ή γραφειοκρατικούς λόγους έχουν μείνει εκτός κάθε είδους ενίσχυσης από την Πολιτεία, εν μέσω μιας πανδημίας που πέρα από το υγειονομικό σκέλος κόστισε και στον οικογενειακό προϋπολογισμό: Είτε επρόκειτο για Επιστρεπτέα Προκαταβολή, είτε για αποζημιώσεις ενοικίου ή ειδικού σκοπού, εκατοντάδες συμπολίτες μας έμειναν εκτός γιατί υπήρχαν και τα… «ψιλά γράμματα».

Το enikonomia.gr φέρνει όμως στο φως -μεταξύ άλλων- μια συγκλονιστική υπόθεση: Μια οικογένεια που επλήγη κατά τον χειρότερο τρόπο από τον κορονοϊό, χάνοντας μέλος της, έχασε μέσα σε μια νύχτα γι’ αυτόν τον λόγο και τη μοναδική στήριξη που είχε από την Πολιτεία!

«Έχασε» τον σύζυγό της από κορονοϊό και την… πέταξαν εκτός μέτρων στήριξης

Με άλλα λόγια, αν και επρόκειτο για μια οικογένεια κατ΄ εξοχήν κορονοϊόπληκτη, από εκείνες που υποτίθεται πως θα στήριζε το Κράτος, η πολιτεία απέσυρε τη στήριξή της ακριβώς την πιο δύσκολη στιγμή, εξαιτίας μιας γραφειοκρατικής διατύπωσης. Διαβάστε την επιστολή που έχει στην διάθεσή του το enikonomia.gr (σ.σ.: απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να δοθεί μια λύση) για αυτή την απίθανη υπόθεση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

«Πριν από 4 περίπου μήνες ο σύζυγός μου έφυγε από τη ζωή στις 14 Δεκεμβρίου 2020 έπειτα από 14ημερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, από ανακοπή καρδιάς συνέπεια covid 19 σε ηλικία 53 ετών. Αυτοκινητιστής και οδηγός φορτηγού διεθνών μεταφορών πολύ προσεκτικός όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, που λάμβανε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία όμως όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετά .

Πριν από τον θάνατό του είχε εγκριθεί επιδότηση του στεγαστικού μας δανείου (πρώτη κατοικία) μέσω του Προγράμματος Γέφυρα. Έγινε η καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο 2021 και έναν μήνα μετά, στις 15 /2/21 μου ανακοινώνεται ότι διακόπτεται η επιδότηση λόγω θανάτου του αιτούντα. Κατέθεσα αίτηση θεραπείας στις 18/2/21 κατά της απόφασης (την οποία θεωρώ άδικη και αναίτια ) καθότι είμαι συνοφειλέτης στην οποία τους εξηγώ την όλη κατάσταση για να λάβω σήμερα την εξής απάντηση την οποία σας μεταφέρω:

«Σύμφωνα με το άρθρο 80 περ. β). Ν.4714/2020 (ΦΕΚ 148/Α/31-07-2020), η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται, εκτός των άλλων, και σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος. Επομένως, από την ως άνω διάταξη νόμου προκύπτει ότι οι αιτήσεις στο Πρόγραμμα Γέφυρα φυσικών προσώπων που απεβίωσαν σε μεταγενέστερο χρόνο από την οριστική υποβολή της αίτησής τους, δεν κληρονομούνται, ενώ περαιτέρω δεν προβλέπεται στο νόμο 4714/2020 η μεταβίβαση της επιδότησης στους κληρονόμους του αποβιώσαντος αιτούντος.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ