Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Έρχεται νέα “γενιά” αναδρομικών – Πότε θα πληρωθούν

Τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα πληρωθούν τα αναδρομικάτου νέου ασφαλιστικού νόμου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς μεταβάλλεται διαρκώς το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αυξήσεων και των οφειλομένων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, σύμφωνα με την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τη νέα καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων αποδίδουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην πανδημία η οποία προκάλεσε υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και αδυναμία στον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τα νέα δεδομένα του ασφαλιστικού νόμου.

Έτσι, αντί για την καταβολή τους τον Ιούνιο, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, και τη μετέπειτα αναβολή τους για τον Αύγουστο, τώρα, με βάση τις νέες εκτιμήσεις, οι συνταξιούχοι θα λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στην καλύτερη περίπτωση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη νέα γενιά αναδρομικών που αφορούν στις αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2019 με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλά έως τώρα δεν έχουν καταβληθεί. Εκτιμάται ότι το ποσό της επιστροφής για τα αναδρομικά 11μήνου κινούνται έως τα 2.156 ευρώ.

Η νέα “γενιά” αναδρομικών

Η νέα “γενιά” αναδρομικών αφορά στις δύο παρακάτω κατηγορίες:

1.Περίπου 185.000 συνταξιούχοι δικαιούνται από την 1η Οκτωβρίου του 2019 αύξηση στην κύρια σύνταξή τους λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η αύξηση, με βάση τα νέα δεδομένα, εκτιμάται ότι θα πιστωθεί στη σύνταξη Οκτωβρίου του 2020 με αναδρομικά 11 μηνών από 1/10/2019. Η ελάχιστη αύξηση εκτιμάται γύρω στο 2% ενώ η μέγιστη κοντά στο 12%. Συνεπώς η μέση αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5%-6% ή στα 70-80 ευρώ/μήνα. Πάνω από 100.000 (ιδίως οι νέοι συνταξιούχοι) θα δουν βελτίωση στις πραγματικές αποδοχές τους, ενώ περίπου 650.000 (παλιοί συνταξιούχοι) θα δουν βελτίωση σε λογιστικό επίπεδο στη σύνταξή τους. Το δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις εκτιμάται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, θα λάβουν σε μία δόση την αύξηση και τα αναδρομικά.

2.Περίπου 250.000 συνταξιούχοι δικαιούνται από τον Οκτώβριο του 2019 μηνιαία αύξηση στην επικουρική τους κατά μέσο όρο 100 ευρώ. Για τα αναδρομικά που συσσωρεύονται, η εξαγγελία ήταν πως θα δοθούν εφάπαξ σε μία δόση έως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Οι παλαιές επικουρικές που κόπηκαν το καλοκαίρι του 2016 επανέρχονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2014 αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ