Κορονοϊός: Η ιδέα Πιτσιλή για παραγωγή αντισηπτικών από κατασχεμένη αλκοόλη και η συμβολή του Στρατού

Υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς η ιδέα του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για την αξιοποίηση κατασχεμένων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης με σκοπό την παρασκευή αντισηπτικών, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι προετοιμασίες στην 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού του ελληνικού Στρατού που θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο είναι πυρετώδεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Πιτσιλής σκέφτηκε να διατεθεί ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης που έχει δημευθεί ή κατασχεθεί, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, για τον σκοπό της παρασκευής αντισηπτικών. Ακολούθησε επικοινωνία με τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης και προχώρησε σχετική νομοθετική παρέμβαση στο πλαίσιο των επειγόντων μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με τη νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ, δόθηκε η δυνατότητα η κατασχεμένη ή δημευμένη ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης να διατεθεί με πράξη του Διοικητή της ΑΑΔΕ δωρεάν, προς το Υπουργείο Υγείας για τον Παρασκευή αντισηπτικών, με βάση την έκθεση εξέτασης δείγματος που εκδίδεται από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία.

Στη συνέχεια, έπειτα από συνεννόηση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, η συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλης που ανέρχεται στους 122,6 τόνους αποφασίστηκε να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της 441 Αποθήκης Βάσης Υγειονομικού Υλικού του ελληνικού Στρατού.Τα αντισηπτικά που θα παρασκευαστούν θα διατεθούν στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις υγειονομικές μονάδες της χώρας ή σε όποια άλλα σημεία αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τον συντονισμό για την επιτάχυνση των διαδικασιών παραγωγής αντισηπτικών, έτσι ώστε και τις επόμενες εβδομάδες να μην υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά, έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Στην 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού του ελληνικού Στρατού όλοι είναι σε ετοιμότητα ενόψει της έναρξης παρασκευής αντισηπτικών και μάλιστα τις εργασίες επιθεώρησε ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr η παρασκευή αντισηπτικών θα ξεκινήσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ