Επίδομα μητρότητας: Τι ισχύει για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες του πρώην ΟΑΕΕ – Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται

Νέες διευκρινίσεις για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες του πρώην Ο.Α.Ε.Ε δίνει ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιο του, ύστερα από σχετικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία .

O ΕΦΚΑ αναφέρει σε εγκύκλιό του τα εξής:

Σύμφωνα με το εδάφιο β’ της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν.4529/2018 καθορίζεται ότι οι μη μισθωτοί που διακόπτουν την άσκηση του επαγγέλματος τους, βάσει του οποίου υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ, δικαιούνται παροχές κλάδου υγείας μέχρι ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον δεν έχουν οφειλές ή έχουν ρυθμίσει αυτές και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 6 του ν.4097/2012 (ΦΕΚ Α’235), όπως τροποποιήθηκε με το ν.4488/2017 (ΦΕΚ Α’137) και ισχύει, ορίζεται ότι στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες μπορεί να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων. Το ως άνω επίδομα μπορεί να χορηγείται και στις κυοφόρους αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις τεκμαιρόμενες αυτοαπασχολούμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα και στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως δύο ετών.

Με τη παρ.2 του αρθρ.6 του ν.4097/2012 προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται ο φορέας, το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος.

Κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων για τις αυτοαπασχολούμενες άμεσα ασφαλισμένες στον πρώην Ο.Α.Ε.Ε. εκδόθηκε η αριθμ. 40035/41931/1653/2015 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β’192) με την οποία καθορίστηκε το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης του παραπάνω επιδόματος.

Ειδικότερα, ως απαραίτητες προϋποθέσεις (άρθρο 1) για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας είναι: η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Τα δικαιολογητικά

Για τη χορήγηση απαιτείται η υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του πρώην Ο.Α.Ε.Ε.,

β) ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Επομένως, στην περίπτωση όπου η ασφαλισμένη πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις δηλαδή διαθέτει ταμειακή ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας δικαιούται την καταβολή του επιδόματος μητρότητας ανεξάρτητα από το αν είχε διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός της πριν από την ημερομηνία του τοκετού.

Τα ανωτέρω να τύχουν εφαρμογής και για τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης επιδόματος μητρότητας σε ασφαλισμένες του π. ΟΑΕΕ οι οποίες έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους μετά την ισχύ των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν.4529/2018 (από 01/03/2018).Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ