• Χαμηλοί τόνοι για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup - Τον Ιούλιο η συζήτηση για την ελληνική οικονομία

  9:37 πμ, Πέμπτη 13 Ιουν 2019 9:37 πμ, Πέμπτη 13 Ιουν 2019

  Χωρίς Ελλάδα στην επίσημη ατζέντα του συνεδριάζει το σημερινό Eurogroup, ωστόσο, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες στο περιθώριο των συναντήσεων και των επαφών, θα τεθεί το ζήτημα των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν πρόκειται να... πατήσουν γκάζι στη γκρίνια προς τους Έλληνες αξιωματούχους ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Όπως έχουν επισημάνει οι θεσμοί, μετά την έγκριση των δημοσιονομικών μέτρων τον Μάιο του 2019 υπάρχουν κίνδυνοι για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ το 2019 και μετά, καθώς και για τη συμμόρφωση με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο το 2020.

  Λόγω των πολλαπλών εκλογών ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες και δεν διασφαλίσθηκε η συνέπεια ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, όπως υποστηρίζουν οι τελευταίοι.

  Σε κάθε περίπτωση, όλα τα προαναφερόμενα θέματα που είναι δυσάρεστα για τον ΕυκλείδηΤσακαλώτο δεν θα θιγούν από τους ομολόγους του σήμερα.

  Όπως έλεγε την Τετάρτη κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος θεωρείται "εξαιρετικά απίθανο" να τεθεί το θέμα της Ελλάδας σε αυτό το Eurogroup.

  Όπως εξήγησε ο ίδιος, η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συζητηθεί από τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group) μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν εκκρεμεί αυτή τη στιγμή κάποια απόφαση για την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα και ότι «δεν είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί».

  Το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να είναι «μακρύ», καθώς είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν τα ζητήματα εμβάθυνσης της ΟΝΕ, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου.

  Ειδικότερα, πρόκειται για θέματα που αφορούν στην τραπεζική ένωση και τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα παρουσιαστεί και μια έκθεση για το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS). Στο τελευταίο αυτό ζήτημα δεν αναμένεται κάποια απόφαση, αλλά στόχος είναι να μείνει «ζωντανό» προκειμένου να κατατεθούν νέες προτάσεις από την επόμενη Επιτροπή.

  Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία «μέχρι το τέλος της ημέρας ή της νύχτας». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κράτη-μέλη που επιθυμούν να υπάρξουν παραπάνω κονδύλια εκτός πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ωστόσο το θέμα προσκρούει σε αντιρρήσεις. «Θα ξεκινήσει μικρό και θα μπορεί να μεγαλώσει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

  Τέλος, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναφορά της Επιτροπής στο θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας, αλλά διευκρίνισε ότι «η όποια παρέμβαση θα είναι σύντομη». Το ίδιο θα ισχύει και για όποια άλλα θέματα θελήσει να θέσει η Επιτροπή αναφορικά με τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας (εκθέσεις ευρωπαϊκού εξαμήνου).

  Πηγή: enikonomia.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα