Μπράχος στη γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ: Θετικό μήνυμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας η αύξηση των εξαγωγών

Στη θετική οικονομική προοπτική για τη χώρα στη νέα περίοδο, με βάση την βελτίωση των οικονομικών δεικτών και την αύξηση των εξαγωγών, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Μπράχος, στην 44η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.

«Από το 2015 έως το 2019 υπήρξε 53,5 % αύξηση των ελληνικών εξαγωγών» υπογράμμισε ο κ. Μπράχος. Υπογράμμισε, ότι οι εξαγωγές το 2018 αυξήθηκαν κατά 8,6 % σε σχέση με το 2017 , που υπήρξε επίσης αύξηση κατά 4,6% , κάνοντας λόγο για «επιταχυνόμενη ανάπτυξη των εξαγωγών» και πρόσθεσε: «Τους δύο πρώτους μήνες του 2019, οι εξαγωγές χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 9.2%».

Ο κ. Μπράχος υπογράμμισε, επίσης, ότι βελτιώθηκε και ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 56,6% , που είναι «η υψηλότερη τιμή από το 2000», ενώ «το δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται στην καλύτερη τιμή από το 2005». Πρόσθεσε, ότι ήδη εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό τα θετικά οικονομικά μέτρα και η ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων, τα οποία θα βοηθήσουν «στην περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας». Ο κ. Μπράχος αναφέρθηκε και στην αύξηση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι αυτή σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών.

«Η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,8% και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 1%. Αν δείτε τα ίδια στοιχεία πριν από την κρίση ήταν ακριβώς το ανάποδο» είπε ο κ. Μπράχος.

Επεσήμανε, τέλος, τη στενή συνεργασία του ΥΠΕΞ και του ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της εξαγωγικής δραστηριότητας. Υπογράμμισε και την ιδιαίτερη θέση, τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, σημειώνοντας ότι παράρτημα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση θα λειτουργεί και στη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας.

Γιώργος Κωνσταντόπουλος: «Οι εξαγωγές στήριξαν την εγχώρια οικονομία την περίοδο της κρίσης»

Οι εξαγωγές στήριξαν την εγχώρια οικονομία την περίοδο της κρίσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι παρά το οικονομικό περιβάλλον και την κρίση, από το 2009 μέχρι και το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15, 4 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας στο ποσό των 33,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά την εντυπωσιακή αύξηση της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας, την τελευταία δεκαετία, αυτή παραμένει ακόμη «χαμηλή» σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Η χώρα μας χρειάζεται μια στρατηγική επανατοποθέτηση και ενίσχυση της εγχώριας βάσης σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και συνέχισε: «Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωστρέφειας και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, στο ΣΕΒΕ κρίνουμε απαραίτητη τη συμμετοχή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην ανάδειξη μας ως θεσμικός κοινωνικός εταίρος».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν μέσα στη δεκαετία της κρίσης – πολλά από τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν ακόμη λυθεί – αλλά και σε άλλα ζητήματα και δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την «υπέρμετρη φορολόγηση των επιχειρήσεων», την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα στην κρίση και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, οι Έλληνες εξαγωγείς αποδείξαμε ότι έχουμε τις ικανότητες και τη δυναμική να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Οι εξαγωγές είναι αυτές που στήριξαν την εγχώρια οικονομία την περίοδο της κρίσης. Από το 2009 μέχρι το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15, 4 δισεκατομμύρια, δηλαδή μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 85,5% και έφτασαν στο ποσό των 33,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια μοναδική επίδοση για τα ελληνικά δεδομένα».

«Καταφέραμε να βελτιώσουμε την εξαγωγική μας επίδοση, το 2018 σε 18,1 % επί του ΑΕΠ, θυμηθείτε σας είπα ήταν 7.6%, το 2009» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και συνέχισε: «Μια μεταβολή που επηρεάστηκε φυσικά και από τη μείωση του παρονομαστή (του ΑΕΠ, στο λόγο: εξαγωγές / ΑΕΠ) που ήταν στα χρόνια προ κρίσης κοντά στα 240 δισεκατομμύρια και πέρυσι κλείσαμε στα 175,58 δισεκατομμύρια. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όμως είναι πολλά».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου με συνεννόηση κυβέρνησης, κομμάτων, παραγωγικών φορέων διαμορφώθηκε ένα εξωστρεφές επιχειρηματικό πλάνο, με προσδιορισμό των χωρών που μπορούν να απορροφήσουν προϊόντα, το οποίο είχε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα για τη χώρα αυτή. Υπογράμμισε, ότι ένα ανάλογο μακροπρόθεσμο πλάνο, ένα εξωστρεφές μοντέλο, είναι απαραίτητο και για τη χώρα μας και συνέχισε:

«Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μια πλατειά μια ουσιαστική συμμαχία, οικονομική και πολιτική συμμαχία, με την κυβέρνηση, με τα πολιτικά κόμματα και μάλιστα το θέτουμε αυτό ενόψει των επόμενων εκλογών, όπου θέλουμε τη δέσμευση όλων ότι ο ΣΕΒΕ θα είναι και επίσημα πλέον θεσμικός κοινωνικός εταίρος».

Ο ΣΕΒΕ εκπροσωπεί 725 εξαγωγικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με 45.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις – μέλη του, πέραν όσων απασχολούνται και άλλους συνεργαζόμενους με το ΣΕΒΕ θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς.

Φέτος, τιμήθηκε από τον ΣΕΒΕ, με τη διάκριση «Χρυσός Αλέξανδρος» για πρώτη χρονιά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Θεοφάνης, ο οποίος τόνισε ότι η τιμή προς το πρόσωπο του απευθύνεται και προς τους μετόχους και τους συνεργάτες του λιμανιού, τις επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα το εγχείρημα της εξωστρέφειας. Υπογράμμισε, ότι γίνονται καθημερινά θετικά βήματα στο λιμάνι, αλλά ο στόχος θα έχει επιτευχθεί, όταν το ποσοστό της διαμετακομιστικής κίνησης για την Ν.Α. Ευρώπη από το λιμάνι, από 16-17% που είναι σήμερα, ξεπεράσει το 40-50%.

«Τότε, θα έχουμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα στην εξωστρέφεια» είπε ο κ. Θεοφάνης.

Ο πρόεδρος του ΟΛΘ πρόσθεσε, ότι «αυτός ο αγώνας θα έχει πετύχει, θα έχει δικαιωθεί» όταν τα αποτελέσματα και η θετική επίδραση αυτής της δραστηριότητας του λιμανιού γίνει αισθητή από την τοπική κοινωνία και συμβάλει στην ευημερία της οικονομικής, επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στις επιδόσεις των εταιριών τους – μελών του ΣΕΒΕ αναφέρθηκαν οι κ.κ. Νίκος Ευθυμιάδης και Παναγιώτης Τσινάβος, δίνοντας στοιχεία για τους στόχους που πέτυχαν μέσα στην κρίση, αυξάνοντας τους τζίρους τους, με εξωστρεφείς ενέργειες και με αξιοποίηση των αναγκών και της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, όπου και εξάγουν τα προϊόντα τους.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος ‘Αννη Καρολίδου.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ