• Κουρμούσης: Πώς θα γίνεται το "κούρεμα" των δανείων και η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων

  6:23 πμ, Παρασκευή 29 Μάρ 2019 6:23 πμ, Παρασκευή 29 Μάρ 2019

  Διευκρινίσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως σε ποιες περιπτώσεις και πώς θα γίνεται "κούρεμα" των δανείων και πώς θα εκτιμάται η εμπορική αξία των ακινήτων, έδωσε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

  Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό " Στο Κόκκινο", ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε αρχικά στις παραμέτρους του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας και τόνισε ότι με τα όρια που προβλέπονται για τις αντικειμενικές αξίες «καλύπτονται περίπου τα δύο τρίτα των σπιτιών της χώρας», προσθέτοντας ότι "εμείς κοιτάμε να σώσουμε τα σπίτια". Μίλησε επίσης για την χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας που θα χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι για την σχετική αίτηση και τις βοήθειες που αυτή παρέχει.

  Για τις προοπτικές «κουρέματος» οφειλής με το νέο καθεστώς, ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε ότι «εάν π.χ. κάποιος έχει ένα σπίτι με εμπορική αξία 100.000 ευρώ θα πληρώσει τελικά 120.000 ευρώ, οπότε εάν χρωστάει 130.000 ευρώ θα γίνει “κούρεμα” 10.000 ευρώ". Η αξία των περισσότερα σπιτιών και τα περισσότερα δάνεια κυμαίνονται στα 75.000-100.000 ευρώ, είπε, προσθέτοντας πως δεν μπήκαν τυχαία τα όρια στη ρύθμιση. Μεσοσταθμικά στην Ελλάδα οι εμπορικές αξίες έχουν πέσει 40%, σημείωσε.

  Για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας διευκρίνισε ότι θα γίνεται από ειδικό εκτιμητή πιστοποιημένο από το υπουργείο Οικονομικών που έχει αποστείλει η τράπεζα και ο πολίτης θα μπορεί να αποταθεί στην τράπεζα και να μάθει την εμπορική αξία του σπιτιού του.

  Κάποιος που δεν πληροί τα κριτήρια της νέας ρύθμισης, μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, ο οποίος συνεχίζει να ισχύει, εκτός του άρθρου 9 παρ. 2 που αφορούσε στην πρώτη κατοικία, διευκρίνισε ο κ. Κουρμούσης. Μπορεί και σήμερα, είπε, να κάνει αίτηση και να πάρει άμεσα την προστασία. Στο δικαστήριο ο δικαστής θα ορίσει ένα ποσό και εφόσον το πληρώνει δεν θα έχει πρόβλημα, ενώ εφόσον εμπίπτει στα κριτήρια θα μπορεί να πάρει και την επιδότηση για την δόση του στεγαστικού δανείου.

  Για την δυνατότητα όσων είτε έχουν ενταχθεί ήδη στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη είτε είναι στην διαδικασία της αρχικής αναμονής δικαστικής απόφασης είτε της έφεσης μετά από απόρριψη, να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, ο κ. Κουρμούσης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάποιος αποτρεπτικός όρος», αλλά σημείωσε ότι αυτοί που ακολούθησαν δικαστική οδό μάλλον χρειάζονται την απόφαση δικαστή, όχι αυτή την εξωδικαστική διαδικασία. Τόνισε, όμως, ότι εάν υπάρχει απόρριψη αίτησης για τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη με την αιτιολογία του δόλου, φυσικά τότε δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στο νέο πλαίσιο.

  Τέλος, διευκρίνισε ότι και η νέα ρύθμιση προσφέρει «προστασία έναντι όλων των πιστωτών. Στη συνέχεια ρυθμίζεις το δάνειο σου ευνοϊκά και για όσο διάστημα των 25 ετών πληρώνεις αυτή την ρύθμιση προς την τράπεζα, κανένας άλλος πιστωτής δεν μπορεί να σου ασκήσει πλειστηριασμό στην κατοικία, το σπίτι προστατεύεται έναντι όλων παρότι δεν έχεις ρυθμίσει ή πληρώσει (σ.τ.σ. αυτές τις οφειλές)». Σημείωσε ωστόσο ότι εάν στο μέλλον «με δικαστική απόφαση δοθεί εντολή πλειστηριασμού (σ.τ.σ. για οφειλές προς άλλο πιστωτή), τότε αυτή είναι εκτελεστή».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα