• Τζανακόπουλος: Ο προϋπολογισμός του 2019 θα έχει όλα τα μέτρα της ΔΕΘ - Καταρρέει το αφήγημα της ΝΔ περί τετάρτου μνημονίου

  2:52 μμ, Τρίτη 20 Νοε 2018 2:52 μμ, Τρίτη 20 Νοε 2018

  Ο προϋπολογισμός του 2019, που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, είναι, για πρώτη φορά μετά από μία ολόκληρη δεκαετία, προϋπολογισμός λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης, θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ και θα ξεπεράσουν τα 750 εκατ. ευρώ, καθώς θα φτάσουν στο ύψος των 900 εκατ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

  «Διαψεύδει τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Διαψεύδει όλους όσοι επί αρκετούς μήνες στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στην κυβέρνηση σε διαστρεβλώσεις, ψευδείς ειδήσεις αλλά και σε επιχειρήσεις υπονόμευσης με κάθε ευκαιρία. Επιχειρήσεις υπονόμευσης της μεγάλης προσπάθειας που κατεβλήθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019». «Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% φαίνεται ότι έχουν βρει εύηκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξάμηνου και η έκθεση της Κομισιόν, που θα αναρτηθεί αύριο το πρωί, είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι θετική», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Καταρρέει το αφήγημα της ΝΔ περί 4ου μνημονίου

  Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι «καταρρέει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί 4ου μνημονίου, αφήγημα που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ» και έθεσε τρία ερωτήματα σχετικά με τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στην εξέλιξη αυτή:

  1. Θα αναγνωρίσει ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα; Θα αναγνωρίσει ότι κινδυνολογούσε ασύστολα;

  2. Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της επιτροπείας;

  3. Ή θα επιμείνει στην γραμμή του κυρίου Χατζηδάκη, που το καλοκαίρι εγκαλούσε τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο κύριο Μοσκοβισί όταν εκείνος ενώπιον της ελληνικής Βουλής άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη περικοπής των συντάξεων»;

  Θα υλοποιηθούν όλα τα μέτρα της ΔΕΘ

  Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:

  - Ο προϋπολογισμός, όμως, του 2019 είναι για πρώτη φορά μετά από μία ολόκληρη δεκαετία προϋπολογισμός λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης.

  - Θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  - Αυτά τα μέτρα, μάλιστα, δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.

  «Αυτή είναι άλλη μία εξέλιξη που φέρνει σε αμηχανία τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αποδεικνύει τη θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών αλλά και της ελληνικής οικονομίας, εν γένει», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Ειδικότερα, όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες εμφανίζουν αυτήν τη στιγμή σταθερή πορεία ανάκαμψης. Η ελληνική οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 16,8% στο οχτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, που υπενθυμίζω ότι ήταν έτος ρεκόρ για τη δεκαετία σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων παρουσιάζουν αυξητική πορεία».

  «Είναι ακριβώς αυτή η αναντίστρεπτη -πλέον- πορεία που δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ που επένδυσε στην οικονομική καταστροφή θα ψάξει αλλού για να οικοδομήσει την αντιπολιτευτική της ρητορική» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας: «Δεν μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, που οι πρόσφατες αναφορές της καθόλου δεν ασχολούνται με την πορεία της οικονομίας, αλλά διαρκώς προσπαθούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που έχει υιοθετήσει».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα