Λιαργκόβας στον Realfm 97,8: Θα υπάρξει έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, όμως το ερώτημα είναι αν θα στοιχίσει πολύ

«Θεωρώ ότι θα γίνει έξοδος τον Αύγουστο, τώρα το αν θα στοιχίσει πολύ, αυτό είναι ένα ερώτημα» δήλωσε ο καθηγητής στην έδρα Jean Monnet στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην έξοδο από τα μνημόνια που η κυβέρνηση στοχεύει να γίνει τον Αύγουστο, τόνισε: «Μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά όσον αφορά στο κόστος δανεισμού και γενικότερα τα ομόλογα. Ενώ τον Φεβρουάριο φάνηκαν τα πράγματα να είναι κάπως καλά, μετά στράβωσαν όσον αφορά στην αντιμετώπισή μας από τις αγορές. Αυτή τη στιγμή είναι ακριβές οι αγορές και εμείς χτίζουμε το μαξιλάρι γιατί πρέπει να υπάρχει, αλλά το μαξιλάρι αυτό μπορεί να μας στοιχίσει ακριβά εάν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε».

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια, δεν θα έχουμε τη χρηματοδότηση των πιστωτών, αλλά ουσιαστικά έτσι όπως πάμε, χωρίς να έχουμε ένα δυνατό εργαλείο και εννοώ το κράτος, και χωρίς να έχει αλλάξει το περιβάλλον και να γίνει εξωστρεφές , πολύ φοβάμαι ότι θα είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία δεν θα βλέπουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως πχ η Ιρλανδία που έχει 5% που αυτό θα ήταν το ζητούμενο» πρόσθεσε ο κ. Λιαργκόβας.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι υπήρχε πρόβλημα στη συνταγή γιατί ήταν υπερβολική η απαίτηση για λιτότητα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αλλά υπήρχαν και ζητήματα εφαρμογής. «Έτσι όπως εφαρμόσαμε την πολιτική των μνημονίων, εφαρμόσαμε μόνο τα δημοσιονομικά ζητήματα, δηλαδή τη μείωση των μισθών και την αύξηση της φορολογίας και αφήσαμε μεταρρυθμίσεις και τη δημόσια διοίκηση. Εξακολουθούμε να έχουμε ένα κράτος στο οποίο δεν έχω δει μια βελτίωση ως προς τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά του. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει».

Η διέξοδος πλέον, υπογράμμισε ο κ. Λιαργκόβας, είναι ότι «πρέπει να δούμε την πραγματική οικονομία, πως θα δώσουμε κίνητρα στον καθένα που βρίσκεται στην πραγματική οικονομία να θέλει να παράγει περισσότερο, να δουλέψει περισσότερο και να επενδύσει περισσότερο».

«Η οποιαδήποτε λύση πρέπει να περιλαμβάνει σε ορατό μέλλον μειώσεις σε ασφαλιστικές κρατήσεις, γενικώς στις επιβαρύνσεις που υπάρχουν τόσο στον μισθωτό όσο και στον επιχειρηματία, αλλιώς θα συνεχίζουμε να ανακυκλώνουμε το χρήμα μεταξύ μας, να τρέχουμε ένα κράτος το οποίο δεν σταματά να καταναλώνει και να έχει δαπάνες πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να μην υπάρχουν, να έχουμε ένα κράτος που έχει κακονομία και πολυνομία» συμπλήρωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ