Πυξίδα για την τρίτη αξιολόγηση το Eurogroup του Ταλίν

Καθυστερήσεις στις συντάξεις, στις αλλαγές στο Δημόσιο, στα «κόκκινα» δάνεια, στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η υπόθεση Γεωργίου θα βρίσκονται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει να αντιμετωπίσει τόσο τους ομολόγους του υπουργούς της ζώνης του Ευρώ, όσο και τους ίδιους τους επικεφαλής των θεσμών που θα είναι παρόντες για έναν απολογισμό δράσης της ελληνικής πλευράς από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως είναι φυσικό, η συζήτηση θα γίνει με βάση την ενημέρωση που θα υπάρχει από τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται από την Δευτέρα στην Αθήνα και ξεσκονίζουν όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν καθυστερήσει από την δεύτερη αξιολόγηση και φυσικά το δημοσιονομικό σε ότι αφορά το κλείσιμο του 2017 και την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών που έχουν εγκατασταθεί από την Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο, εξετάζουν την αρνητική απόκλιση που κατέγραψαν τα έσοδα τον Ιούλιο. Ζητούν συνεχώς στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υστέρηση των 700 εκατ. ευρώ οφείλεται σε συγκυριακές συνθήκες και ότι το υπόλοιπο του χρόνου η ροή των εσόδων θα κυλήσει ομαλά.

Ζήτησαν επίσης να μάθουν και για την πορεία της ανασκόπησης δαπανών (spending review), η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου με στόχο την αναστοχοθέτηση δαπανών ύψους 300 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την κοινωνική πρόνοια.

Ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο που έχει ανοίξει, είναι οι οφειλές του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, εξετάζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των καθυστερούμενων φόρων, τα οποία ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν εξετάζουν το ύψος των οφειλών, όσο τον ρυθμό δημιουργίας νέων χρεών από το δημόσιο προς τους ιδιώτες που φτάνει περίπου τα 300 εκατ. ευρώ τον μήνα και αναζητούν τις αιτίες.

Όπως έγινε γνωστό, το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο έχει επισκεφθεί ήδη την Τράπεζα της Ελλάδας και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν και τις τέσσερεις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες. Εκεί αναζητούν την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και την γενικότερη οικονομική πορεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως αναμένονταν, οι πιο επιθετικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, ζητώντας ανασκόπηση του συνόλου των χορηγήσεων παλιών και νέων, αλλά και την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα κόκκινα δάνεια που ρυθμίστηκαν από τα μέσα του 2016.

Το κοινωνικό πακέτο που περιλαμβάνει την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και τον επανυπολογισμό των συντάξεων, έχει δείξει προβλήματα και καθυστερήσεις. Το ίδιο και η σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Όλα αυτά αποτελούν θέματα της δεύτερης αξιολόγησης που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μείνει πίσω.

Και το «θέμα Γεωργίου»

Εκτός όμως από τα θέματα της αξιολόγησης, θέμα -για άλλη μια φορά- θα αποτελέσει και η τελευταία καταδίκη του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος.

Στο θέμα αυτό ο Έλληνας υπουργός θα επαναλάβει άλλη μια φορά ότι η καταδίκη αφορά την διαχείριση του κ. Γεωργίου στη θέση του ως επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής και σε καμία περίπτωση την ανεξαρτησία της ίδιας της αρχής ή την ποιότητα και την αρτιότητα των στατιστικών στοιχείων.

Επίσης, θα αναγκαστεί να επαναλάβει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ποτέ δεν αμφισβήτησε την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων πάνω στα οποία στηρίχθηκαν στα τρία προγράμματα προσαρμογής που εφάρμοσε και συνεχίσει να εφαρμόζει η Ελλάδα.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ