• Μπαράζ συνεντεύξεων: Τα ανοιχτά μέτωπα και οι διαπραγματεύσεις

  8:34 πμ, Κυριακή 03 Ιάν 2016 8:34 πμ, Κυριακή 03 Ιάν 2016

  Στους στόχους της κυβέρνησης τη νέα χρονιά, τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τα «κλειδιά» της αξιολόγησης αναφέρθηκε το οικονομικό επιτελείο. Έκκληση του Γ.Στουρνάρα να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση.

  Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής" προειδοποίησε ότι στη διαπραγμάτευση θα υπάρχουν νίκες, αλλά και ήττες. Επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018, αναγνώρισε ότι στο ασφαλιστικό υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν και, διατηρώντας τις διαφωνίες του για πολλά από αυτά που προτείνουν οι πιστωτές, τονίζει ότι το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι η μη εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά η ενσωμάτωσή της σε ένα πρόγραμμα που θα έχει ως προτεραιότητα την ανακούφιση όσων επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης.

  «Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά, και δύσκολα, ζητήματα. Η προσέγγιση των θεσμών έχει μια λογική που σε πολλές περιπτώσεις διευρύνει τις ανισότητες και οδηγεί συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να υποστούν δυσανάλογο κόστος προσαρμογής. Κάποιες φορές η διαφωνία μας είναι επί της αρχής, πιο συνολική δηλαδή, κάποιες άλλες περιορίζεται στον χρόνο εφαρμογής κάποιου μέτρου. Άρα η διαπραγμάτευση εμπεριέχει διαφορετικές αναλύσεις κι προτεραιότητες, θα έλεγα και διαφορετικές αξίες. Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και επόμενο είναι να έχουμε και νίκες και ήττες», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε στο "Βήμα της Κυριακής" ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές θα ολοκληρωθεί σταδιακά ως το τέλος του α’ εξαμήνου και εξήγησε ότι «κλειδί» για την αξιολόγηση θα αποτελέσει η συμφωνία για το ασφαλιστικό.

  «Η ολοκλήρωση όμως της αξιολόγησης προϋποθέτει συμφωνία με τους θεσμούς στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού της νέας χρονιάς. Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα θα πρέπει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του 2016 στηρίζεται σε ιδιαίτερα συντηρητικές εκτιμήσεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και των δημοσίων εσόδων της νέας χρονιάς, μη λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση μέτρων που δεν μπορούν να εκτιμηθούν με σχετική ακρίβεια», τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

  Με άρθρο του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη Σύμβαση και τη Βουλή να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο που την υλοποιεί.

  «Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη Σύμβαση που διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους και να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Βουλή των Ελλήνων, η οποία από το 2010 μέχρι σήμερα στήριξε την προσπάθεια προσαρμογής και συνεπώς τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μέγιστο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί. Σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση», υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

  «Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι βέβαιο ότι θα έχει πολύ θετική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

  «Μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, επαναφέροντας στη μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επανάληψη αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους που δύσκολα θα τους αντέξει αυτή τη φορά η ελληνική οικονομία. Τα προβλήματα θα εμφανιστούν στο τραπεζικό σύστημα, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να ενταθούν αντί να χαλαρώσουν, η μείωση της εμπιστοσύνης θα οδηγήσει σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου θα οδηγήσουν εκ νέου σε πρακτικές συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και, τελικά, σε όξυνση των συνθηκών ύφεσης», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

  Πηγή: real.gr

  Δείτε επίσης:

  Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό

  Νέα μέτρα 7 δισ. ο μποναμάς των δανειστών για το 2016

  Κορκίδης: Οι 16 δράσεις & πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ σφραγίζουν το μέλλον του ελληνικού εμπορίου

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα