Κόβουν-ράβουν το κοστούμι με τα μέτρα στο EuroWorking Group

Σήμερα στο EuroWorking Group αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα καταλήξουν οι τεχνοκρατικές ομάδες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ώστε η λίστα με τις δράσεις να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας και να προχωρήσει η διαδικασία για την απελευθέρωση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ από την υποδόση των 3 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές πιέζουν η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων του μνημονίου για να ξεκινήσει η αξιολόγηση εντός του Οκτωβρίου και να κρατήσει έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί, οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας, αλλά κυρίως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι στον κατάλογο των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Ενδεικτικό για τις προθέσεις των δανειστών είναι το γεγονός ότι στο παρασκήνιο ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προς την Αθήνα, προκειμένου να φέρει αμέσως μετά την διαδικασία Στόχος είναι να υπάρξει σε ένα νόμο όλο το πακέτο των μέτρων του εκκρεμούν μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή.

Καμπανάκι κρούουν οι δανειστές για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης σημειώνοντας πως μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την έγκαιρη  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εάν δεν γίνει λένε πριν το τέλος του 2015, από 1/1/2016 θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με τη διάσωση των τραπεζών, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου να κουρευτούν εν συνεχεία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015. Τούτο προκύπτει από απαντητική επιστολή της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει στη διαθέσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως φαίνεται πιέσεις, από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και ο εποπτικός της βραχιόνας SSM (Single Supervisory Mechanism), προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.

Ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Daniele Noy στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Δείτε επίσης

“Βόμβα” κοινοτικού αξιωματούχου για την ανακεφαλαιοποίηση

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει καθυστέρηση στο ελληνικό πρόγραμμα

Πυρετός προετοιμασιών για το Eurogroup της Δευτέρας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ