Από το κακό στο χειρότερο η Κίνα παρασύρει ξανά τις αγορές

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών κατρακύλησε η ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα επαναφέροντας σε αρνητική τροχιά τις αγορές της Ασίας.

Ανά τον κόσμο ενισχύονται οι φόβοι για επιβράδυνση της δεύτερη οικονομίας παγκοσμίως παρά τη σειρά μέτρων στήριξης της οικονομίας από το Πεκίνο που λούζει κρύο ιδρώτα τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

Ο επίσημος δείκτης μεταποίησης  (PMI) υποχώρησε όπως αναμενόταν στις 49,7 μονάδες τον Αύγουστο από 50 μονάδες που είχε βρεθεί ένα μήνα πριν.

Μία μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ μία μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει επιβράδυνση.

Τα κινεζικά εργοστάσια συνέχισαν να ταλαιπωρούνται από την αδύναμη εγχώρια και διεθνή ζήτηση, φορτώνοντας τις εταιρείες με τεράστια αποθέματα, αναγκάζοντας να μειώσουν τις τιμές, περιορίζοντας έτσι τα περιθώρια κερδοφορίας.

Στους άλλους δείκτες, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν πτώση στις 49,7 μονάδες τον Αύγουστο από 49,9 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης των νέων εξαγωγών έπεσε στις 47,7 μονάδες από 47,9 τον Ιούλιο. Αυτός ήταν και ο 11ος διαδοχικός μηνάς, επιβράδυνσης των εξαγωγών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας.

Στον απόηχο, ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 1,06% και ο δείκτης Shenzen υποχωρεί 1,06%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κινείται με απώλειες της τάξης του 0,64%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κινείται 1,52% χαμηλότερα στις 18.605 μονάδες και ο ευρύτερος Topix υποχωρεί 1,78% στις 1.509 μονάδες. Τον Αύγουστο ο Nikkei έχασε 8,2%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιανουάριο του 2014.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, Sensex στην Ινδία κινείται 0,74% χαμηλότερα, ο Kospi στη Σεούλ υποχωρεί 0,86% και ο WTII στην Ταιβάν χάνει 1,41%.

Στην Αυστραλία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ο δείκτης ASX 200 σημειώνει απώλειες άνω του 1%. Αργότερα αναμένεται και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για την επιτοκιακή της πολιτική, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διατήρηση στο ιστορικό χαμηλό του 2%.

Στις ΗΠΑ ο Dow Jones υποχώρησε σε ποσοστό 6,6% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το Μάιο του 2010. Ο S&P 500 έχασε 6,3% σε μηνιαία βάση, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε βουτιά 6,9%. Και για τους δύο δείκτες αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Μάιο του 2012.

 

Δείτε επίσης

Ανεβαίνουν τα στοιχήματα για επέκταση της “ποσοτικής χαλάρωσης” Ντράγκι

Πώς η κρίση στην Κίνα επηρεάζει τα ελληνικά “σχέδια”

Στα “κόκκινα”αποχαιρετούν τον Αύγουστο οι αγορές σε Κίνα και Ασία

Ο Ντράγκι “ξεχνά” το Grexit και ανησυχεί για την Κίνα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ