Η νόσος του “κινέζικου δράκου” πιο βαριά από της Ελλάδας

Η κατάσταση της υγείας της κινέζικης οικονομίας προκαλεί πτώση διαρκείας στις αγορές. Το πετρέλαιο πέφτει σημαντικά και τα χρηματιστήρια υποχωρούν από την Ασία έως την Ευρώπη και την Αμερική.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού, παράδοσης Οκτωβρίου πέφτει εκ νέου σε χαμηλό 6,5 ετών, στα 41,05 δολάρια το βαρέλι. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του Brent παράδοσης Οκτωβρίου σχεδόν μένει αμετάβλητο στα 46,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ προηγουμένως άγγιξε χαμηλό έξι ετών στα 45,19 δολάρια το βαρέλι.

Η θεωρία ότι η κινέζικη οικονομία μπορεί να παίξει ρόλο «ατμομηχανής» μετά την κρίση του 2008 πάει ξανά περίπατο καθώς το εκαγωγικό εργοστάσιο του πλανήτη φρενάρει επικίνδυνα παρά τον πακτωλό κρατικών στηρίξεων στην αγορά χρήματος και κεφαλαίου αλλά και στην ενίσχυση των έργων υποδομής μπας και κρατηθεί η ανάπτυξη.

Ένεση

Το Πεκίνο διοχέτευσε τη μεγαλύτερη «ένεση» ρευστότητας από τα μέσα Φεβρουαρίου αυτή την εβδομάδα μέσω της Κεντρικής Τράπεζα της Κίνας για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο των καθιερωμένων παρεμβάσεων στην αγορά χρήματος, η PBOC σήμερα Πέμπτη διοχέτευσε στην αγορά 120 δισ. γουάν (18,76 δισ. δολάρια) μέσω συμφωνιών επαναπώλησης (reverse repurchase agreements) επτά ημερών, οι οποίες είναι βραχυπρόθεσμο δάνειο σε εμπορικούς δανειστές στην αγορά χρήματος.

Στο ταμπλό, όλες οι αγορές δέχονται πιέσεις εκτός της αγοράς της Νέας Ζηλανδίας που έκλεισε με κέρδη 0,72%. Ο STI στη Σιγκαπούρη υποχωρεί σε χαμηλό ενάμισι έτους, ο KLSE στη Μαλαισία χάνει 0,57%, σε χαμηλό τριών ετών, ενώ o Hang Seng στην Κίνα σημειώνει απώλειες 1,79%, σε χαμηλό οχτώ μηνών.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κινείται με απώλειες 1,75% και ο δείκτης Shenzen της μικρής κεφαλαιοποίησης δέχεται πιέσεις 1,75%.

Η κινεζική δίνη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας. O Nikkei σημειώνει απώλειες  0,74% στις 20.074,24 μονάδες και ο ευρύτερος Topix χάνει 1,34% από το χθεσινό του κλείσιμο.

Δείτε επίσης

“Μαξιλάρια” στην κατρακύλα της Κίνας… αλά ελληνικά

Έξι “Ελλάδες”… έφυγαν από την Ασία λόγω Κίνας

FT: Γιατί η Κίνα τρομάζει περισσότερο τον Ντράγκι από την Ελλάδα

FT: Το Grexit φοβούνταν από την Κίνα το βρήκαν – ΦΩΤΟ

Πτώση στην ευρω-παραγωγή στη σκιά της κρίσης από την Αθήνα έως το Πεκίνο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις για το ελληνικό χρέος

Η βουτιά στο “ζωώδες ένστικτο” της Ελλάδας των μνημονίων – ΦΩΤΟ

11 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του παγκόσμιου πλούτου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ