Bloomberg: Tο Grexit θα προκαλέσει τσουνάμι

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει κύμα αναταραχή με κόστος πολλαπλάσιο της παραμονής στη νομισματική ένωση, δήλωσε ο οικονομολόγος Μπάρι Αϊχενγκριν από τις ΗΠΑ.

Μια επαναφορά της δραχμής δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα στην Ελλάδα, αντίθετα θα φέρει «ακόμη περισσότερο χάος και αβεβαιότητα», είπε ο καθηγητής οικονομικών και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, σε συνέντευξή του στην Πράγα που αναμεταδίδει το Bloomberg.

«Η παραμονή στη ζώνη του ευρώ θα είναι δαπανηρή και δύσκολη για την Ελλάδα και για τους εταίρους στην Ελλάδα, αλλά ένα Grexit θα ήταν ακόμη πιο δαπανηρό και δύσκολο», αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου «Hall of Mirrors», ένα βιβλίο που αναφέρεται στις συγκρίσεις με τη Μεγάλη Ύφεση. «Η παραμονή στο ευρώ είναι το μικρότερο κακό κάτω από αυτές τις συνθήκες», αναφέρει.

 

Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις διεθνώς και της ΕΕ προκαλώντας τσουνάμι… αλά Lehman Brothers που μπορεί να ξηλώσει την ιδέα της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη.

«Κανείς δεν μπορεί να δώσει γρήγορη λύση», είπε. «Πιστεύω ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα μπορεί να έχει ως λύση μια αναδιάρθρωση χρέους ή μια στάση πληρωμών, χρεοκοπία -για να το πω προβοκατόρικα. Αλλά η δεν θα βγει από το ευρώ», τόνισε.

“Την επόμενη φορά που θα υπάρχει ένα τέτοιου είδος σοκ στην Ευρώπη, οι άνθρωποι θα ρωτήσουν αμέσως τι θα κάνει η Πορτογαλία ή η Ισπανία», είπε ο Αϊχενγκριν. «Δεν έχει την παραμικρή ιδέα κάποιος, πώς ένα Grexit θα επηρεάσει τις αγορές».

 

Δείτε επίσης

“Μαγειρείο” πολιτικής λύσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

«Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ είναι απίθανο να επιστρέψει»

Γκάμπριελ: Το Grexit θα ξηλώσει τα θεμέλια της ΕΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ