• Στο επίκεντρο οι αποκρατικοποιήσεις

  8:05 μμ, Δευτέρα 14 Ιουλ 2014 8:05 μμ, Δευτέρα 14 Ιουλ 2014

  Στο επίκεντρο οι αποκρατικοποιήσεις

  Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων είναι το αντικείμενο της σύσκεψης, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

  Ο υπουργός μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο αμέσως μετά τη διάρκεια 3,5 ωρών συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναλώθηκε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις και επί τα χείρω αναθεώρηση των ετήσιων στόχων.

  Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε δε, ότι το βασικό ζήτημα είναι: «πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας- και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

  Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση (σσ της περασμένης Πέμπτης)». Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου (σσ η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου) θα πάει καλά».

  Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό «όπλο» στις διαπραγματεύσεις είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που θα βοηθήσει στο να υπάρξει το φθινόπωρο ευήκοο ους από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν «κωδικό προς κωδικό» τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι «το πώς θα μπορέσει ο παλιός φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο, γεγονός που θα βοηθήσει σε όλους τους τομείς».

  Σημειώνεται, ότι στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη αργά το απόγευμα και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συζήτησε με τα μέλη της τρόικας το ζήτημα των αξιολογήσεων και το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και μαθητεία.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα