• Η γραφειοκρατία σας..."σκοτώνει"

  1:11 μμ, Πέμπτη 01 Μάρ 2012 1:11 μμ, Πέμπτη 01 Μάρ 2012

  Οι προσπάθειες για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη δυσχεραίνονται από το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν μία γραφειοκρατία που βρίσκεται σε σύγχυση και ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που κάνει χρόνια να εκδώσει αποφάσεις, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική Γιόχανες Χαν, σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.

  Ο κ. Χαν τάχθηκε, ωστόσο, κατά της αύξησης του ελέγχου στην Ελλάδα από την ΕΕ ή τη δημιουργία της θέσης ενός Ευρωπαίου επιτρόπου για τη χώρα. "Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν επίτροπο που να επιβάλει νόμους από το εξωτερικό. Συζητούμε για τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να ληφθούν από τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για χρήματα", δήλωσε ο κ. Χαν.

  Ο ίδιος είπε ότι από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για την Ελλάδα είναι η αναμόρφωση του δυναμικού που εργάζεται στον δημόσιο τομέα και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. "Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η βραδυκίνητη δημόσια διοίκηση και το γεγονός ότι δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τον υπεύθυνο για να ολοκληρώσει ένα έργο ή μία επένδυση" δήλωσε και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα είναι ελκυστική από μόνη της, αλλά ακούω παράπονα από εταιρείες ότι είναι πολύ δύσκολο να επενδύσουν και ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι πολύ αργό".

  Ο επίτροπος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να αλλάξει, ακόμη και αν υπάρξει ανάπτυξη, δίνοντας μάλιστα δύο παραδείγματα: "Το ελληνικό ελαιόλαδο εξακολουθεί να τυποποιείται στην Ιταλία και δεν γίνονται πολλά πράγματα για την εκμετάλλευση της δυνατότητας που έχει η Ελλάδα για τουρισμό σε όλη της διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Η οικονομία χρειάζεται ευρύτερη βάση και περισσότερη εκβιομηχάνιση" δήλωσε ο κ. Χαν.

  Ο ίδιος σημείωσε ότι για να απορροφηθούν οι κοινοτικοί πόροι που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα έχει σχεδιάσει μία λίστα με έργα προτεραιότητας που θα έχουν μεγάλη επίδραση στην οικονομία. "Προσπαθούμε να τονώσουμε την οικονομία. Δεν δέχομαι την κριτική ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη μόνο για μειώσεις" είπε.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα