ΒΙΝΤΕΟ-Βαρουφάκης:Θα έρθει 3ο και 4ο μνημόνιο

ΒΙΝΤΕΟ-Βαρουφάκης:Θα έρθει 3ο και 4ο μνημόνιο

 

Το “μνημόνιο 2” έχει εξωκείλει δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει τρίτο ίσως και τέταρτο μνημόνιο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα,  ο γνωστός οικονομολόγος είπε ότι είναι θετικό γεγονός αν το απομονώσει κανείς, ωστόσο, εάν το εντάξουμε στη συνολική εικόνα διαφαίνεται άκρως προβληματικό.

“Εάν το πρωτογενές ήταν βιώσιμο, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν τρόπο που θα καθιστούσε την ελληνική κυβέρνηση αυτόνομη σε κάποιο βαθμό να δράσει υπέρ της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας θα ήταν πάρα πολύ θετικό. Αυτό δεν γίνεται δυστυχώς γιατί τώρα έχουμε μια δανειακή συμφωνία που λέει ότι αυτό το πλεόνασμα-που τώρα εγώ το βρίσκω λίγο πάνω από το μηδέν σε πραγματικές τιμές, πρέπει να πάει στο 4,5-5% και όλο αυτό να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους”, τόνισε.

 

Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι και η επιμήκυνση θα γίνει και η μείωση των επιτοκίων σχεδόν στο μηδέν, ωστόσο όπως σημείωσει το ονομαστικό χρέος θα παραμείνει πάνω από 300 δισ και θα χρειαστεί να βρούμε και νέα δανεικά που θα προστίθεται στο ονομαστικό χρέος.

“Η Ελλάδα στο διηνεκές θα βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμης πτώχευσης. Θα είμαστε σαν πτωχευμένοι που ο δανειστής μας αφήνει να μείνουμε εκεί που είμαστε χωρίς να του αποπληρώνουμε τις δόσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κατάσταση είναι να έχουμε τονωτική ένεση στην οικονομία, δυστυχώς όμως τέτοια ένεση δεν θα υπάρξει αν συνεχίσει η Ευρώπη αυτές τις πολιτικές”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα φτάσουμε σε αποτελμάτωση.

 

Ο ίδιος προτείνει να υπάρξει όσο πιο γρήγορα γίνετια μια “συμφωνία Ελλάδα και Ε.Ε. που να προσδιορίζει ποιες θα είναι οι δόσεις που θα δίνουμε τα επόμενα 30 χρόνια χωρίς τις τροικανές επισκέψεις και χωρίς σειρά από νέα μέτρα. Αν δεν υπάρξει αυτό δεν υπάρχει πιθανότητα να προσελκύσουμε επενδυτές”.

 

“Όλοι μας συμφωνούμε ότι το μνημόνιο 2 έχει εξωκείλει. Και θα υπάρξει μνημόνιο 3 ίσως και 4”, είπε ο κ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει τώρα και όχι σε 8 μήνες γιατί η χώρα αιμορραγεί.

“Αυτό που κάνουμε δεν βγαίνει”, τόνισε, ενώ σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική ο κ. Βαρουφάκης προτείνει : “Αν σου πουν όχι δεν θέλω να το συζητήσω, τότε μια απλή κίνηση που μπορεί να πείσεις τον Γερμανό φορολογούμενο είναι η εξής: Το επόμενο ομόλογο της ΕΚΤ που ωριμάζει δεν σας το αποπληρώσω γιατί δεν έχω να τo αποπληρώσω”.

 

 Δείτε το βίντεο από το ΣΚΑΙ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ