Σόιμπλε:H Ελλάδα στο δρόμο της επιτυχίας

Σόιμπλε:H Ελλάδα στο δρόμο της επιτυχίας

 

Η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει επιτύχει “αξιοσημείωτη πρόοδο” με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύεται από τα εξακριβωμένα οικονομικά δεδομένα από την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι είναι “βαθιά πεπεισμένος” ότι η έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα της “τρόικας” των διεθνών δανειστών –η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την συνάντησή τους την Δευτέρα στις Βρυξέλλες– θα είναι θετική και εξέφρασε επίσης την “πεποίθηση” ότι η Ελλάδα “βρίσκεται στον δρόμο της επιτυχίας” και θα “συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία δεν θα προκαλέσει μια νέα κρίση στην ευρωζώνη, πρόσθεσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

“Δεν πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα κρίση του ευρώ”, υπογράμμισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος στο Βερολίνο.

“Πιστεύω ότι το ευρώ θεωρείται τόσο σταθερό από τις χρηματαγορές που ακόμη και πολιτικά ζητήματα σε μεμονωμένες χώρες, τα οποία προκύπτουν πάντα στις δημοκρατίες, δεν σημαίνουν μια κρίση για το ευρώ”, σημείωσε κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στο Βερολίνο με αφορμή την σύναψη μιας συμφωνίας δανειοδότησης μεταξύ της γερμανικής και της ισπανικής τράπεζας ανάπτυξης.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα την λύπη του για την παραίτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκάσπαρ, αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα έχει μια καλή συνεργασία με την διάδοχό του.

Ο Σόιμπλε και ο Φίλιπ Ρέσλερ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, συναντήθηκαν σήμερα με τους Ισπανούς ομολόγους τους με αφορμή την υπογραφή μιας συμφωνίας ανάμεσα στην γερμανική δημόσια τράπεζα επενδύσεων KfW και στην ισπανική ICO, η οποία βάσει της συμφωνίας θα επωφεληθεί ενός δανείου 800 εκατομμυρίων ευρώ για να βελτιώσει την πρόσβαση σε πιστώσεις των μικρού και μεσαίου μεγέθους ισπανικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχει “κανένας όρος” για το δάνειο αυτό, διευκρίνισε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών ντε Γκίντος και σημείωσε ότι η δανειοδότηση αυτή αποδεικνύει ότι “υπάρχει εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία”.

Ο Σόιμπλε απέρριψε εξάλλου την υπόθεση ότι το γερμανικό δάνειο για τις ισπανικές εταιρείες, όπως και η υποστήριξη από την Γερμανία μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην νότια Ευρώπη δείχνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άλλαξε στάση όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη.

“Δεν πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε σήμερα έχει καμία σχέση με τις εκλογές στην Γερμανία”, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ