Bloomberg: Η οικονομία «θεραπεύεται»

Bloomberg: Η οικονομία «θεραπεύεται»

Για θεραπεία της ελληνικής αγοράς ομολόγων που δέχτηκε το ισχυρό πλήγμα της κρίσης, κάνει λόγο σε σημερινό εκτενές δημοσίευμά του το Bloomberg, παραπέμποντας στην εντυπωσιακή αποκλιμάκωση του ελληνικού spread και την κανονικοποίηση της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών τίτλων για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από αυτή των 30ετών ομολόγων, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010 σηματοδοτώντας την αισιοδοξία των επενδυτών γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.

«Τα ελληνικά ομόλογα αναδείχτηκαν ‘πρωταθλητές’ σε παγκόσμιο επίπεδο το α’ τρίμηνο του 2013, προφέροντας επταπλάσιες τουλάχιστον αποδόσεις συγκριτικά με τα δεύτερα στη λίστα με τις υψηλότερες αποδόσεις ομόλογα», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, ενώ συνεχίζει «οι διαπραγματεύσεις ελληνικού χρέους στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά κρατικών τίτλων αναμένεται να διαμορφωθούν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ τα συμβόλαια υπέρ της ελληνικής ανάπτυξης πληθαίνουν διαρκώς».

Σημειώνεται ότι μετά την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία, τα ελληνικά ομόλογα ανακάμπτουν εκ νέου εν μέσω τόνωσης της πεποίθησης πως η χώρα θα παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Τα ράλι των ελληνικών ομολόγων δέχτηκε επίσης ισχυρή ώθηση από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ολλανδός από την Fitch αυτό τον μήνα.

Η πτώση των αποδόσεων δείχνει πως «οι αγορές μίλησαν», δήλωσε στις 23 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα (που έχει μείνει εκτός αγορών από το Μάρτιο του 2010) ενδέχεται να ακολουθήσει τα βήματα Ιρλανδίας ανακτώντας μερική πρόσβαση στις αγορές όντας στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Πέρυσι, τα ελληνικά ομόλογα ήταν ένα στοίχημα για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ, αλλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά», σχολίασε ο Γκάμπριελ Στερν  αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Exotix, χρηματιστηριακής που ειδικεύεται σε μη ρευστοποιήσιμα ομόλογα.

«Οι θεμελιώδεις κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί κάτι καταστροφικό είναι λιγότερο επαχθείς. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση σε αυτό το σημείο τώρα, αλλά αν οι αποδόσεις συνεχίσουν να υποχωρούν, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν κάποια στιγμή στο μέλλον να αποτελέσουν φυσικούς τίτλους όπου θα μπορούσε κανείς να επενδύσει».

Πηγή: capital.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ