• "Φούρνοι" στα σούπερ μάρκετ

  7:33 μμ, Τρίτη 16 Απρ 2013 7:33 μμ, Τρίτη 16 Απρ 2013

  "Φούρνοι" στα σούπερ μάρκετ

  Το φούρνισμα αρτοσκευασμάτων μέσα στα σούπερ μάρκετ χωρίς τους πρότερους περιορισμούς, επιτρέπει διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

  Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «δεν θέλουμε να θίξουμε τους αρτοποιούς και δεν πιστεύουμε πως ο Έλληνας καταναλωτής έχει κάποιον λόγο να πηγαίνει να παίρνει προψημένο ψωμί, την ώρα που μπορεί να πάρει φρέσκο από τον φούρνο της γειτονιάς του. Υπάρχουν συνήθειες ζωής- ας είμαστε ειλικρινείς και ας μην πολεμάμε με φαντάσματα».

  Από την άλλη ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης, διευκρίνισε πως η απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς υπήρξε «μία από τις απαιτήσεις της τρόικας» και πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

  «Η Βουλή όμως είναι κυρίαρχη και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει βελτιώσεις. Το ζήτημα είναι να κάνουμε κάτι που να εξυπηρετεί και το εμπόριο και τους καταναλωτές», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

  «Σε τι εξυπηρετεί την αντιμετώπιση της κρίσης η ρύθμιση αυτή, πέραν του να ευνοηθούν τα σούπερ μάρκετ;», ρώτησε τον υπουργό ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Κ. Γιοβανόπουλος από τους Ανεξαρτητους Έλληνες κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «δίνει προψημένο ψωμί στον κόσμο που έχει φτωχοποιηθεί». «Τι θα γίνουν τα στάρια των Ελλήνων αγροτών;», αναρωτήθηκε ο Στάθης Μπούκουρας της Χρυσής Αυγής ενώ και η Ασημίνα Ξυροτήρη από τη ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως η ρύθμιση «βάζει ταφόπλακα στην αρτοποιία και νομίζω πως πρέπει να αποσυρθεί».

  Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος παρατήρησε πως «όπως ήταν ίσως λάθος οι απαγορεύσεις του παρελθόντος, έτσι λάθος θα είναι και η πλήρης απελευθέρωση της διαδικασίας όπου ο καθένας μπορεί να παράγει όπως θέλει, όπου θέλει, όσο θέλει- και να πουλάει».

  Αντιθέτως, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσής, χαρακτήρισε «τουλάχιστον υπερβολικές» τις αντιδράσεις των αρτοποιών και, παρότι αναγνώρισε πως θα υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς από τον ανταγωνισμό των σούπερ μάρκετ, «σε κάθε περίπτωση, ο υγιής ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα