• «Διάσωση με… φυσικό αέριο»

  12:11 μμ, Πέμπτη 21 Μάρ 2013 12:11 μμ, Πέμπτη 21 Μάρ 2013

  «Διάσωση με γεύση… φυσικού αερίου»

  «Σχέδιο διάσωσης με… γεύση φυσικού αερίου» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της κυπριακής εφημερίδας «Η Σημερινή», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση με πρόταση νόμου που προβλέπει τη σύσταση επενδυτικού ταμείου συνδεδεμένου με τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Σημειώνει, επίσης, πως η Ρωσία θέλει στρατιωτικές διευκολύνσεις από την Κύπρο.

  Στο κύριο θέμα της με τίτλο «Επενδυτικό ταμείο», η «Αλήθεια» αναφέρει πως η κυβέρνηση θα συστήσει ειδικό ταμείο και θα καλέσει όλους (ταμεία προνοίας ημικρατικών, επιχειρηματίες, εκκλησία, πολίτες) να επενδύσουν εθελοντικά για τη σωτηρία της πατρίδας σε ομόλογα ώστε να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δισ. εξ ιδίων πόρων.

  Αλλού σημειώνει πως η τρόικα επιμένει πως όταν ανοίξουν Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να διαχωριστούν σε καλά και κακά «κομμάτια». Όπως υποστηρίζει, επίσης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατέθεσε έγγραφο στη γερμανική βουλή, σύμφωνα με το οποίο το κούρεμα είχε συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση Χριστόφια στις 23 Νοεμβρίου 2012.

  «Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Fund σωτηρίας επί τάπητος» γράφει πως η κυβέρνηση επιζητεί τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και όλων των οργανωμένων φορέων της κυπριακής κοινωνίας, σε μια ύστατη προσπάθεια να πετύχει την ομοφωνία για την προώθηση στο κυπριακό κοινοβούλιο νομοσχεδίου που να καλύπτει το ζητούμενο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.

  Όσον αφορά στη Ρωσία, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Μόσχα έκοψε τα φτερά και τις ελπίδες της Λευκωσίας αφού τα νέα από τη Ρωσία δεν είναι ενθαρρυντικά.

  «Εμμένουν σε συνταγές Τρόικας» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Χαραυγή», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προκρίνει λύση στο πλαίσιο των συνταγών της τρόικας, απορρίπτοντας την αξίωση του ΑΚΕΛ -η οποία τυγχάνει ευρύτατης λαϊκής υποστήριξης- για απόσυρση της αίτησης από το μηχανισμό στήριξης.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, υπουργός η κυβέρνησης Αναστασιάδη απέσυρε την περασμένη Παρασκευή από τράπεζα ποσό 300.000 ευρώ.

  Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Το κούρεμα καταθέσεων ξανά στο τραπέζι» γράφει πως η Κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να μείνουν κλειστές μέχρι την επόμενη εβδομάδα καθώς επεξεργάζεται την ιδέα να υποβάλλει εκ νέου την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων, σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ό,τι προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο.

  Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, έχει δηλώσει πως θα παραμείνει στη Μόσχα για να καταλήξει σε συμφωνία στους τρόπους για παροχή βοήθειας στην Κύπρο, μετά που οι χθεσινές του επαφές υπήρξαν ατελέσφορες.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα