Δόση 2,8 δισ. € και 550 εκατ. από τα κέρδη της ΕΚΤ

Δόση 2,8 δισ. € και 550 εκατ. από τα κέρδη της ΕΚΤ 

 

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Το ποσό των 550 εκατομμυρίων ευρώ θα επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο μήνα, εφαρμόζοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως έγινε γνωστό αργά χθες η ΕΚΤ έκλεισε το 2012 με κέρδη 550 εκατομμυρίων ευρώ από το χαρτοφυλάκιό της σε ελληνικούς τίτλους. 

Το ποσό αυτό θα το μοιράσει στις 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα το αποδώσουν στις αντίστοιχες 17 κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις με βάση την απόφαση του Δεκεμβρίου θα αποδώσουν αυτό το πόσο στην Ελλάδα μέσω του γνωστού ειδικού λογαριασμού. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε η ΕΚΤ η απόδοση του ποσού στις εθνικές τράπεζες θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και στον τελικό αποδέκτη ως τον Απρίλιο. 

Το ποσό αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συνολικά καθαρά κέρδη της ΕΚΤ για το 2012 δεν ξεπέρασαν τα 998 εκατ. ευρώ. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Το 2012 η ΕΚΤ κατέγραψε πλεόνασμα 2.164 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.894 εκατ. ευρώ το 2011. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταφέρει ποσό ύψους 1.166 εκατ. ευρώ στην πρόβλεψη έναντι κινδύνων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εν λόγω πρόβλεψη και να διαμορφωθεί στο τρέχον όριο ύψους 7.529 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη έναντι κινδύνων προορίζεται για την κάλυψη κινδύνου συναλλάγματος, κινδύνου επιτοκίου, πιστωτικού κινδύνου και κινδύνου τιμής χρυσού… Έπειτα από τη μεταφορά στην πρόβλεψη έναντι κινδύνων, τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ για το 2012 διαμορφώθηκαν σε 998 εκατ. ευρώ (2011: 728 εκατ. ευρώ)». 

Παράλληλα σήμερα συνεχίζεται η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (EWG) που εκτός απροόπτου θα εγκρίνει την υπό-δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του EWG θα ξεκινήσει νέα συνεδρίαση του ESM με την ίδια σύνθεση που θα αποφασίσει την έναρξη των διαδικασίων για την εκταμίευση στην πράξη. Τα 2,8 δισ. θα μπουν στο ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ πριν εκπνεύσει ο Φεβρουάριος. 

Η επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος μετατίθεται για την 3η Μαρτίου οπότε και η τρόικα θα συναντήσει τον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για να ξεκινήσει τον τακτικό έλεγχο του τριμήνου. Μεταξύ άλλων η τρόικα θα πρέπει να αποφανθεί για το αν το πλάνο αποχωρήσεων και εφεδρείας από το δημόσιο τομέα είναι αρκετά αξιόπιστο και ακριβές ώστε να επιτρέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Από την τεχνική αρτιότητα του πλάνου κρίνονται τα 2,8 δισ. της τρίτης υπό-δόσης του Μαρτίου και από την εκτέλεσή του σχεδόν ολόκληρο το υπόλοιπο ελληνικό δάνειο.

Reuters: “Θησαύρισαν από την ελληνική κρίση

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ