Το κράτος που βολεύεται πίσω από τη ντροπή του

Μάνος Νιφλής
Δημοσιογράφος - Γενικός διευθυντής enikos.gr

Είναι εξόχως βολικές οι «αποκαλύψεις» των λεπτομερειών που έρχονται στη δημοσιότητα, για τις κακοποιήσεις παιδιών, την ασέλγεια και τους βιασμούς. Βγαίνουν, κάνουν μπαμ, εντυπωσιάζουν, προκαλούν το θυμικό του κοινού που λέει «Σε τι άρρωστη κοινωνία ζούμε» και επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, στα συρτάρια…

Γίνονται όμως και το χαλί για να χωθούν από κάτω οι εγκληματικές ευθύνες όσων γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτε. Και αυτοί οι «όσοι» έχουν ονόματα, συγκεκριμένες θέσεις και αρμοδιότητα.

Είναι βολικό το γεγονός ότι για την υπόθεση της Κιβωτού, ο κόσμος έχει μοιραστεί μεταξύ του « Αποκλείεται να τα έχει κάνει αυτά ο παπάς, τον σεντράρουν τώρα για να καλύψουν τις υποκλοπές…» και του « Έλα μωρέ, τα ήξεραν και του έκαναν πλάτες». Δεν είναι όμως καθόλου βολικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν σήμερα 11.000 κληροδοτήματα-ιδρύματα τα οποία δεν ελέγχει κανένας ( Λέανδρος Ρακιντζής πρ.Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στον Realfm), τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καμία πιστοποίηση και τα οικονομικά τους αποτελούν μαύρη τρύπα. Μαύρη τρύπα για τις αρχές αλλά όχι για όσους να τα αξιοποιούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γηροκομείο Αθηνών που είχε το όνομα και τη χάρη του πιο γνωστού «πλυντηρίου» μαύρου χρήματος επιχειρηματιών και πολιτικών. Δεκάδες εκατομμύρια ξεπλύθηκαν αλλά, επ’ αυτού, δεν μάθαμε ποτέ τίποτε ή καλύτερα, μάθαμε, δημοσιοποιήσαμε και μόνοι μας τ’ ακούσαμε.

Βολική δεν είναι και η μαρτυρία της προέδρου του Δικτύου ανάδοχων γονέων και εθελοντών Ελένης Γεώργαρου στον Realfm που δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως αν κάνεις μία καλή δωρεά σε ένα ίδρυμα, μπορείς να υιοθετήσεις ένα παιδί. Να σημειωθεί ότι η κ. Γεώργαρου είναι και νομικός.

Στην υπόθεση των Πετραλώνων που αποκάλυψε το enikos.gr, όπου μία 22χρονη και ένας 17χρονος έχουν καταγγείλει ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατέρα τους μπροστά στα μάτια της μητέρας τους, είναι βολικές όλες οι λεπτομέρειες για τις στιγμές και τις εικόνες που τα παιδιά έπεφταν θύματα των άρρωστων ορέξεων του πατέρα τους αλλά και οι κρυφοδιαρροές της αστυνομίας που λένε “Δεν είναι ακριβώς έτσι, κάτι βρωμάει στην υπόθεση”.

Τι δεν είναι βολικό; Ότι ενώ ο εισαγγελέας ανηλίκων είχε αυτές τις καταγγελίες πριν από πέντε χρόνια, όσο τα αδέλφια ήταν ανήλικα, έδωσε την μία εντολή προκαταρκτικής εξέτασης και τα άφησε να ζουν στο υπό τη γονική μέριμνα των καταγγελόμενων γονέων (!). Και όχι μόνο άφησε αυτά τα παιδιά στο ίδιο περιβάλλον, αλλά και επέτρεψε σε έναν γείτονα που σήμερα είναι βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, να φιλοξενεί επί χρόνια το ανήλικο αγόρι στο σπίτι του (!) χωρίς καμία απόφαση και, βεβαίως, χωρίς καμία αντίδραση από τους γονείς.

Βολικό δεν είναι ότι ο γείτονας και μάρτυρας έχει κάνει τρεις αιτήσεις αναδοχής του παιδιού και ενώ έχει περάσει ένας χρόνος, δεν έχει πάρει απάντηση.
Προσοχή: Ένας ανήλικος καταγγέλλει ότι ο πατέρας του τον βιάζει, φεύγει από το σπίτι του και διαμένει στο σπίτι ενός ανθρώπου που κανένας δεν γνωρίζει, διότι κανένας δεν έχει ασχοληθεί, αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να τον φιλοξενήσει.

Δεν είναι καθόλου βολικό ότι ο 17χρονος σήμερα και η 22χρονη έχουν ακόμη μία αδελφή 11 ετών που έπειτα από τις καταγγελίες αλλά και μεσούσης της νέας προκαταρκτικής έρευνας που άρχισε μετά τις αποκαλύψεις του enikos.gr, ζει στο ίδιο σπίτι με τη μάνα που καταγγέλλεται ότι τα παιδιά της κακοποιούνταν σεξουαλικά μπροστά της.
Γενικά, η ντροπή, όταν δεν την αισθάνεσαι, είναι βολική.

Άρθρο από τον Δημοσιογράφο – Γενικό διευθυντή του enikos.gr, Μάνο Νιφλή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ